Είσαι τεμπέλης; Η επιστήμη απέδειξε πως δεν είναι και τόσο κακό τελικά!

13:57 25/7/2017 - Πηγή: iPop

Όλοι γνωρίζουμε ένα άτομο που του αξίζει ο τίτλος του «τεμπέλη». Κοιμούνται μεχρι αργά το μεσημέρι τα σαββατοκύριακα, πατάνε μονίμως αναβολή στο ξυπνητήρι και ιδανική βραδιά γι’ αυτούς περιστρέφεται γύρω από έναν καναπέ.

Ο χειρότερός τους εφιάλτης είναι πως ενώ έχουν καθίσει για φαγητό συνειδητοποιούν ότι το τηλεχειριστήριο είναι απ’ την άλλη πλευρά του δωματίου.

Το μότο τους είναι ένα: Ανέβαλλε για σήμερα ό,τι μπορείς να κάνει αύριο.

Αλλά παρά το γεγονός ότι αφήνουν τα βρώμικα πιάτα σε στίβες,

τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο το να είσαι τεμπέλης τελικά είναι ένα απίστευτα καλό πράγμα. Κι όμως! Και δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα η τεμπελιά είναι σημάδι υψηλής νοημοσύνης. Τα ευρήματα από μια αμερικανική μελέτη έδειξαν πως τα άτομα με πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης βαριούνται πολύ πιο εύκολα, γεγονός που τα αναγκάζει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη σκέψη τους.

Δεν χρειάζεται να διεγείρουν τους εαυτούς τους με εξωτερικές δραστηριότητες επειδή το μυαλό τους τρέχει συνεχώς και κάνει ψυχαγωγικές σκέψεις.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη απ’ τον Todd McElroy και μια ομάδα απ’ το Πανεπιστήμιο Culf Coast της Φλόριντα αφορούσε μια ομάδα μαθητών στην οποία δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο «ανάγκη για γνώση» προκειμένου να το συμπληρώσουν.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο σθεναρά συμφωνούν με δηλώσεις όπως «πραγματικά απολαμβάνω μια άσκηση που περιλαμβάνει την εξεύρεση νέων λύσεων σε προβλήματα» και «σκέφτομαι μόνο όταν πρέπει».

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να χωρίσουν την ομάδα σε αυτούς που σκέφτονται και αυτούς που δεν σκέφτονται.
Οι ερευνητές στη συνέχεια έδεσαν μια συσκευή στον καρπό κάθε συμμετέχοντα γεγονός που τους επέτρεψε να παρακολουθούν τις κινήσεις τους για επτά ημέρες.

Στο τέλος της εβδομάδα τα αποτελέσματα ήταν σαφή: αυτοί που σκέφτονται είναι πολύ λιγότερο δραστήριοι απ’ αυτούς που δεν σκέφτονται. Μάλλον λοιπόν, η λίστα με όλα μας τα χόμπι στο βιογραφικό μας δεν αξίζει και τόσο τον κόπο!

Ωστόσο, ενώ η τεμπελιά είναι ένα σημάδι υψηλής νοημοσύνης οι ερευνητές στέλνουν και μερικά προειδοποιητικά μηνύματα.

Μας υπενθυμίζουν πως είναι εντάξει να καθόμαστε και να χαλαρώνουμε με τις ώρες και να βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας αλλά καλό είναι να περπατάμε τουλάχιστον 10.000 βήματα κάθε μέρα.

Μάλιστα, η συνειδητοποίηση της τάσης ότι είσαι λιγότερο δραστήριος σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση του κόστους που συνδέεται με την αδράνεια, μπορεί να οδηγήσει τους πιο σκεπτικούς ανθρώπους να επιλέξουν να γίνουν περισσότερο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

The post Είσαι τεμπέλης; Η επιστήμη απέδειξε πως δεν είναι και τόσο κακό τελικά! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα