Είσαι για τα πανηγύρια (του Δεκαπενταύγουστου);

12:31 13/8/2014 - Πηγή: iPop

Έ – ε – έφτασε! Η απόλυτη αργία για την Ελλάδα, η μεγάλη χριστιανική γιορτή, η μέρα που γιορτάζουν οι μισές σου φίλες (και η Πόπη Τσαπανίδου). Για να γιορτάσεις τη μέρα καθώς της πρέπει, επιβάλλεται να γνωρίζεις ποια είναι τα must ελληνικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου. Διάβασε κι αν βρίσκεσαι στην περιοχή απλώς μην τα χάσεις!

All time classic: Παναγία της Τήνου,

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο. Προσοχή, συχνάζουν πολιτικοί.

Funky πανήγυρις: Στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο. Και φυσικά τα 2 beach parties στην Πάτμο. Με βερμούδες, γυαλιά-καθρέφτης και άλλα χαρούμενα.

Πανήγυρις with a view: Το πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής, στη Τζια: διοργανώνεται κάθε χρόνο στον απότομο βράχο στα βορειοανατολικά της Ιουλίδας.

Τα ψαγμένα: Το φερόμενο ως καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου είναι αυτό στην Πλατριθειά Ιθάκης. Στο πανηγύριστα Κουφονήσια, απ” την άλλη, σερβίρουν τηγανητά ψάρια. Λένε, ότι το πανηγύρι στο παλιό σχολείο στο χωριό της Χάλκης μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

Gourmet: Πατατάτο, ξιδάτο και αμοργιανά ρακόμελα στην Παναγία την Πανοχωριανή, στην Αμοργό, φρουτάλια και ντόπια σουμάδα στην Παναγία τη Θαλασσινή της Άνδρου. Στην Πέτρα της Λέσβου σερβίρεται το κισκέσι, ταύρος βρασμένος με σιτάρι. Στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Αστυπάλαιας γεμιστό αρνί που οι ντόπιοι ονομάζουν λαμπριανό και στην Αλόννησο η σπεσιαλιτέ της ημέρας είναι γίδα με μακαρόνια και άφθονο ντόπιο κρασί.

Για όσους έχουν σκηνές: Στην Παναγία τη Σπηλιανή στη Νίσυρο οι εορτασμοί για το Δεκαπενταύγουστο διαρκούν 9 μέρες. Το πανηγύρι στο Τσεπέλοβο, στην Τύμφη Ιωαννίνων, διαρκεί 3 ημέρες. Παραπάνω από μία ημέρες κρατάει και το πανηγύρι στην Αγιάσο της Λέσβου, οι προετοιμασίες για το οποίο ξεκινούν ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο, κρατά 3 ημέρες, με το παλιό έθιμο να θέλει το ζευγάρι που «ανοίγει» το χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας να παντρεύεται μέσα στο χρόνο. Μπρρρ…

Τα hard core: Στην Παναγία της Κάσου ακούγονται παραδοσιακές λύρες και λαούτα, ενώ σε 4 χωριά της Καρπάθου -τις Μενετές, τις Πυλές, το Απέρι και τον Όλυμπο- το ρυθμό δίνουν λαούτα, λύρες και τσαμπούνες.

Για λάτρεις του βουνού: Στη Σαμαρίνα της Μακεδονίας και στη Βλάστη του νομού Κοζάνης.

The post Είσαι για τα πανηγύρια (του Δεκαπενταύγουστου); appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα