Εδώ Πολυτεχνείο!

11:47 17/11/2014 - Πηγή: iPop

Αθήνα, Νοέμβριος 1973. H Αθήνα είναι ένα ηφαίστειο αγανάκτησης έτοιμο να σκάσει! Ο λόγος είναι η δικτατορία που από τις 21 Απριλίου του 1967, δεν αφήνει όλη την Ελλάδα να αναπνεύσει. Το καθεστώς αυτό που επέβαλε ο στρατός μέσα σε μια νύχτα έχει καταργήσει τα ατομικά δικαιώματα, έχει διαλύσει όλα τα πολιτικά κόμματα και έχει φυλακίσει, εξορίσει, βασανίσει πολίτες και πολιτικούς με φιλελεύθερες

πεποιθήσεις. Παντού επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας που ο φόβος και η λογοκρισία είχαν τον πρώτο λόγο.

Οι νέοι άνθρωποι της εποχής δεν αντέχουν αυτό το καθεστώς και θέλουν να κινητοποιηθούν. Από τις αρχές του 1973 οι φοιτητές στήνουν τις πρώτες διαδηλώσεις κατά της χούντας, με πιο οργανωμένη στις 13 Φεβρουαρίου 1973 που διεξάγεται μέσα στο Πολυτεχνείο Αθηνών. Ο στρατός όμως δεν σέβεται το άσυλο του Πανεπιστημίου και στέλνει την αστυνομία να καταστείλει την διαδήλωση. Η ενέργεια αυτή έληξε αναίμακτα με μερικές συλλήψεις.

Μετά από αυτό η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει! Διαδηλώσεις φοιτητών ξεσπούν σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις κατέληξαν στις 14 Νοεμβρίου 1973 όπου φοιτητές ταμπουρώνονται στο Πολυτεχνείο και αναμεταδίδουν τον παλμό της επανάστασης μέσω αυτοσχέδιου ραδιοφωνικού σταθμού. Ο απλός κόσμος συγκινείται από την τόλμη των φοιτητών και προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τους φοιτητές με εφόδια.

Όσο περνάμε οι μέρες οι εξεγέρσεις ξεσπούν και σε άλλα πανεπιστήμια της Αθήνας και σε όλη την επαρχία. Η κυβέρνηση των στρατιωτικών ανησυχεί και στήνει οδοφράγματα γύρω από το Πολυτεχνείο. Η ημερομηνία είναι 16 Νοεμβρίου και αργά το βράδυ έχουν ξεκινήσει για διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από τον χώρο.

Τα ξημερώματα της 17 Νοεμβρίου τανκς κινούνται προς το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές ξέρουν ότι θα χυθεί αίμα και παρακαλούν τους στρατιώτες να κάνουν πίσω ενώ αντηχεί ο Ελληνικός ύμνος.

Τελικά τις 3 π.μ. το τανκ περνάει την πύλη του Πολυτεχνείου σκοτώνοντας 3 φοιτητές. Αμέσως η αστυνομία όρμησε να συλλάβει όσους ήταν στο χώρο και τους οδήγησε στην οδό Στουρνάρα όπου ελεύθεροι σκοπευτές και αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά των φοιτητών. Ο απολογισμός; 11 νεκροί και 138 τραυματίες.

Μετά από αυτό όλα έδειχναν ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν θα παραμείνει το ίδιο. Στις 23 Ιουλίου 1974 η δικτατορία έπεσε…

The post Εδώ Πολυτεχνείο! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα