Διαβεβαιώσεις από Βρυξέλλες για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης

16:07 23/5/2017 - Πηγή: iPop

Διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα δίνουν πηγές των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Ο συμβιβασμός θα δώσει το «πράσινο φως» για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

«Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα

για την Ελλάδα αυτό το Καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», σημείωσαν οι εν λόγω πηγές, οι οποίες, ωστόσο, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα:

Να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέουςΟι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι «ρεαλιστικές» και «αξιόπιστες».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, για μετά το 2022 το ΔΝΤ θεωρεί πως τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 2,5%.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σημειώνουν πως «οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές και αυτό επηρεάζει και τις αποφάσεις για το χρέος».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα (με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία νέων, αδύναμη διοίκηση κτλ.), δεν είναι δυνατό να καταφέρει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια.

Το ΔΝΤ ζητά να αποσαφηνιστούν από τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

«Στο θέμα αυτό υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup, ωστόσο δεδομένων των διαφωνιών στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός», πρόσθεσε οι ευρωπαϊκές πηγές.

Διαβάστε ακόμα:

Poul Thomsen: Χρειάζεται μεγαλύτερος ρεαλισμός στις εκτιμήσεις για το χρέος

The post Διαβεβαιώσεις από Βρυξέλλες για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαβεβαιώσεις, Βρυξέλλες,diavevaioseis, vryxelles