Διαψεύδει το Βέλγιο τα λεγόμενα Μουζάλα- Οι ανησυχίες όμως συνεχίζονται

11:56 29/1/2016 - Πηγή: iPop

Αν και η διάψευση για τα λεγόμενα Μουζάλα ήρθε από το Βέλγιο, οι ανησυχίες για τις προσφυγικές ροές και την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, έσπευσε να διαψεύσει όσα είπε ο κ. Μουζάλας και τόνισε πως η χώρα του δε ζήτησε να πετούν οι Έλληνες τους πρόσφυγες στη θάλασσα.

Ο κ.Φράνκεν έδειξε έκπληκτος για όσα άκουσε από το στόμα του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και τόνισε συγκεκριμένα:

Κατά τη

διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 25 Ιανουαρίου του 2016 στο Άμστερνταμ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μετανάστευσης είχαν μια ανοιχτή και άτυπη συζήτηση στο μεσημεριανό γεύμα για την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής της.

Όπως συγκεκριμένα υπογράμμισε ο Βέλγος υφυπουργός: «Σε καμία περίπτωση δεν κάλεσα τον Έλληνα συνάδελφό μου να ωθήσει πίσω τους μετανάστες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πνιγούν. Λυπάμαι βαθύτατα για αυτές τις τραγελαφικές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια σεβαστή χώρα με υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τη διεθνή προστασία».

«Δεν μπορώ παρά να σημειώσω πως αυτές οι κατηγορίες ακούγονται ακριβώς σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι όλο και πιο απομονωμένη στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μεταναστευτικό» επισήμανε.

Ενώ στη συνέχεια της συνέντευξης του ο κ.Φράνκεν πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ούτε πρόθυμοι ούτε είναι σε θέση να δεχθούν τον ίδιο ή ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο το 2016, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις και να επιλύσουμε τις ελλείψεις στο ισχύον σύστημα».

Αναφερόμενος στα hotspot είπε: «Πιστεύω ότι η δημιουργία τους και ο μηχανισμός μετεγκατάστασης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για την κατανομή των βαρών με έναν σωστό και ανθρωπιστικό τρόπο. Δυστυχώς, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το σύστημα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο μηχανισμός μετεγκατάστασης προορίζεται ως μια προσωρινή παρέκκλιση από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, τα οποία βιώνουν μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική πίεση».

Και κλείνοντας τη συνέντευξη του τόνισε: «Χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα, λιγότεροι από 300 επέλεξαν τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Όλοι οι υπόλοιποι απλώς συνέχισαν το ταξίδι τους χωρίς η Ελλάδα να λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτές τις δευτερεύουσες ροές και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μουζάλας συνεχίζει να δείχνει ανήσυχος και όπως είπε σε συνέντευξη του το πρωί της Παρασκευής:

«Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς»

Ενώ επίσης πρόσθεσε: «Είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό.Ο Ντομπρόφσκις διατύπωσε προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία των αρχών του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Διαψεύδει το Βέλγιο τα λεγόμενα Μουζάλα- Οι ανησυχίες όμως συνεχίζονται appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα