Διαφωνίες ΔΝΤ- ESM για το χρέος και στο βάθος η Ελλάδα

21:50 9/2/2017 - Πηγή: iPop

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΔΝΤ και ESM για την Ελλάδα, με τους δύο Θεσμούς να μάχονται ο ένας τον άλλο για το ελληνικό χρέος. Την ίδια στιγμή, ο Γ. Χουλιαράκης σε μια κίνηση με πολλές ερμηνείες, αποφάσισε να μην δώσει το παρών στο EuroWorking Group, αφήνοντας τους εταίρους

να λύσουν μόνοι τους τις διαφωνίες τους.

Ο επικεφαλής του ESM, κ. Regling σε άρθρο του στους Financial Times απέρριψε για ακόμα μια φορά το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους που κάνει το ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το χρέος δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ταμείο στις εκτιμήσεις του για το μέλλον δεν λαμβάνει υπόψιν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως μέλος της ζώνης του ευρώ και τη βοήθεια που της παρέχει η Ε.Ε.

Η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κυμαίνονται, όμως, οι θέσεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο τονίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ ξεκαθαρίζει πως εάν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Regling, παρέπεμψε στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ και την άποψη ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς δεν βοηθούν το ήδη πιεστικό κλίμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αντιθέτως, δημιουργούν νέα προβλήματα στην χώρα μας, κάτι το οποίο επισήμανε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ο οίκος σε αναφορά του υπογραμμίζει ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους είναι κάτι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα, αυξάνοντας την πιθανότητα για δυσμενή αποτελέσματα.

Ανάμεσα στις αρνητικές επιπτώσεις των διαφωνιών, ο οίκος επισημαίνει ότι το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί ο «πόλεμος» ΔΝΤ- Ευρωπαίων, προκαλεί νέες πιέσεις στην ελληνική Κυβέρνηση για να συμφωνήσει σε νέα μέτρα εκτός των συμφωνηθέντων.

The post Διαφωνίες ΔΝΤ- ESM για το χρέος και στο βάθος η Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα