Θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ από το ασφαλιστικό; – Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό

11:38 22/1/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους δρόμους και οι κινητοποιήσεις όσων αντιδρούν στο ασφαλιστικό κορυφώνονται, η Κυβέρνηση πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη Τύπου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ξεκίνησε στις 11:30, όπως ήταν προγραμματισμένη. Το παρόν δίνουν, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου

και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό:

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:

Εμείς θέλουμε τους βασικούς κανόνες της ισονομίας να τους εφαρμόσουμε και στους αγρότες. Να υπάρχει ισονομία

«Μου τέθηκε το ζήτημα να διατηρηθεί ο ΟΓΑ και οι εισφορές όπως είναι από τους αγρότες» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό φορέα

Αναφερόμενος στις συντάξεις επισήμανε: «Εμείς θέλουμε να παίρνουν την βασική σύνταξη που παίρνουν όλοι. Το μέσο αγροτικό εισόδημα πέραν των επιχορηγήσεων είναι 2,500 ευρώ το χρόνο» και τόνισε: «Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε την μεταβατικότητα όσον αφορά τις εισφορές φτάνει να μην υποχωρούμε από τη βασική αρχή. Όλοι οι αγρότες πρέπει να έχουν συντάξεις. Πρέπει να υπάρχει ισονομία».

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως είναι λογικό είναι οι αγρότες να ανησυχούν αλλά τους παρακίνησε πρώτα να δουν τις προτάσεις που έχει η Κυβέρνηση γιατί όπως δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή να εξασφαλίσει το ασφαλιστικό και τα παιδιά των Ελλήνων πολιτών.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του είπε: Είμαστε ανοιχτοί να συνεχίσουμε και να συζητήσουμε τα πάντα σε καλό κλίμα με τους αντιπροσώπους των αγροτών.

Το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.Αλεξιάδης ο οποίος επισήμανε πως δε θα γίνουν αυτή τη στιγμή αλλαγές στα θέματα της φορολογίας και συμπλήρωσε: «Και δεν απαιτούνται αλλαγές για την αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τα φορολογικά. Δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα η Κυβέρνηση, καθώς αναγκαστήκαμε να έχουμε μια συγκεκριμένη φορολογική πολίτικη».

Εστίασε στους αγρότες εξηγώντας πως για τα ζητήματα τους η Κυβέρνηση θέλει να κάνει το σωστό, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως δεν αλλάζει κάτι για την ώρα.

«Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-17 σχετικά με τον προσδιορισμό της έννοιας του αγρότη και την προστασία του εισοδήματος του», τόνισε.

Για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014

Ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη είναι 350 ευρώ, ενώ για το μέσο φορολογούμενο είναι τα εννιακόσια και ευρώ.

Στη συνέχεια μίλησε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, κ. Αποστόλου ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες αγρότες να δουν μαζί με την Κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Όπως τόνισε έχει και αυτός βρεθεί στην ύπαιθρο και γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

Αποκάλυψε υπάρχουν 14 δις ενισχύσεις για τον αγροτικό χώρο τονίζοντας πως στόχος είναι να αναδιοργανωθεί το αγροτικό.

Ο υπουργός τόνισε:

Αυτό που ζήτησα και ζητάω είναι επειδή υπάρχει ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Έχουμε ανάγκη θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών για να προχωρήσει το πρόγραμμα.Εμείς συνεχίζουμε τον διάλογο, ακόμα κι όταν δεν το θέλουν οι αγρότεςΧάνουμε χρόνους, και μετά βρισκόμαστε στην ανάγκη να λέμε πως δεν απορροφήσαμε και τρέχουμε. Σαν Υπουργείο θα είμαστε σε συνεννόηση για όλα αυτά με την Κυβέρνηση

Αφού ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Αποστόλου τόνισε: «Γνωρίζετε πως είχε θεσπιστεί να μπαίνουν για φορολόγηση όλες οι ενισχύσεις, αποζημιώσεις κι όταν εμείς ήμασταν Κυβέρνηση που θα υλοποιούσε την ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το καλοκαίρι το 2015, φέραμε σχετική ρύθμιση πως ποσό μέχρι 12.000 δεν υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη».

«Αυτό σημαίνει κι εκτός του εισοδήματος που μπορεί να υπολογιστεί
Γι’ αυτό και ο Υπουργός είπε νωρίτερα για εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ
το χρόνο» εξήγησε.

Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε: « Άλλο πράγμα είναι η ευαισθησία κι άλλο πράγμα τα πλαίσια της συμφωνίας. Είμαστε αναγκασμένοι για κάποια πράγματα. Προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε με βάση την όσο μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Και επισήμανε για ακόμα μια φορά:

Δεν έρχεται φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια στους αγρότες.

Ο Κατρούγκαλος στη συνέχεια τόνισε υπάρχει εισφοροδιαφυγή και δήλωσε πως οι απώλειες στα ταμεία είναι πάνω από 1/2 και δεσμεύτηκε:

Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τα ανώτερα μεσαία στρώματα, αλλά είναι λογικό να ζητάμε κάτι παραπάνω από εκείνους που έχουν ακόμα να δώσουν

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως τα σχέδια έχουν υπολογιστεί και είπε πως είναι μνημονιακή υποχρέωση η μείωση της δαπάνης σημειώνοντας: «Δεν προσπαθούμε όμως την μείωση δαπάνης να την μετατρέψουμε σε μείωση των συναξιοδοτικών παροχών».

Το λόγο για τις ασφαλιστικές εισφορές πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο οποίος επισήμανε πως αφαιρούνται από τα έσοδα του αγρότη ο φόρος εισοδήματος.

Ενώ ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ξανά: «Θέλουμε να έχουν οι αγρότες ίδιες συντάξεις για τους άλλους. Γι’ αυτό δεχόμαστε προτάσεις που δεν παραβιάζουν όμως τον κανόνα της ισονομίας. Δεν γίνεται να συνεχίσουν οι αγρότες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι ενισχύσεις που παίρνουν οι αγρότες είπαμε πως δεν θα υπολογίζονται στα έσοδα. Πρέπει όμως να έχουμε σαν κανόνα ότι ο καθένας πάει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι σκληρή. Η κοινωνική ασφάλιση εμείς λέμε πως πρέπει να βοηθάει περισσότερο τους αδύναμους, ενώ οι Θεσμοί την θέλουν σαν την ιδιωτική. Όποιος ανήκει στην πλειονότητα των Ελλήνων, δηλαδή 1.000 το μήνα κερδίζει από την μεταρρύθμισή μας».

Και δήλωσε:

Δεν περιμένουμε μια εύκολη μεταρρύθμιση. Ζητάνε συνέχεια τα στοιχεία και τα στέλνουμε. Την μαζεύουμε πάντως την δαπάνη με τρόπο που να προστατεύουμε τους αδύναμους και βεβαιωνόμαστε πως και οι νέοι θα πάρουν σύνταξη κανονική, όχι φιλοδώρημα. Πρέπει να κοιτάξουμε τα συμφέροντα των πολλών αλλά να μην εξοντώσουμε τους αδύναμους
Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών. Εμείς αντιστοιχούμε τη σύνταξη που θα πάρει κάποιος με το εισόδημα που δηλώνει. Με τη δική μας μεταρρύθμιση επειδή η σύνταξη θα είναι αντίστοιχη του εισοδήματος. Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό για να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή».

Επίσης αναφερόμενος στο παρελθόν τόνισε: «Με τη μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ που είχαμε τον Ιούνιο βάλαμε μέτρα που δεν ταιριάζουν στις ιδέες μας. Τώρα όμως μειώνουμε τη δαπάνη με τρόπο ώστε να προστατεύουμε τους αδύναμους. Τώρα γράψαμε το νόμο. Δεν μας ήρθε από τους δανειστές. Οι δανειστές είναι δεκτικοί στις προτάσεις μας
Εμείς βασικά όμως θέλουμε να καλύψουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» και εξήγησε:

Οι νέες συντάξεις δεν θα είναι κατώτερες από τις παλιές

«Τα στοιχεία της ποσοτικοποίησης μας έχουν ζητηθεί από τους δανειστές να μην δημοσιοποιηθούν» είπε κλείνοντας την απάντηση του ο υπουργός Εργασίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο οποίος πήρε το λόγο εξήρε την σπουδαιότητα του να καλύπτονται κινητοποιήσεις που γίνονται και είπε πως μόνο αν δοθεί ακριβής ορισμός του αγρότη θα είναι εφικτό να ελαφρυνθούν όσοι αγρότες δεν έχουν εισόδημα καν για να ζήσουν.

Έπειτα ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως: «Η αγροτική δραστηριότητα είναι επιθυμητή δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή καθώς γίνεται από ανθρώπους που δεν είναι ενεργοί αγρότες. Μας ζητάνε να σφίξουμε τον ορισμό του αγρότη. Δεν θα χάσουμε όμως την αγροτική πατραγωή
Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κι άλλους ανθρώπους που ζουν στην επαρχία. Εμείς θέλουμε να παίρνουν ενισχύσεις κι εκείνοι που δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα».

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε ο κ. Κατρούγκαλος αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε:

Μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις που να έχουν ζημιές. Αυτό συμβαίνει κ τώρα. Ο δικηγόρος που δεν έχει έσοδα μπορεί να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Η τομή μας είναι ότι αντί να μετράμε τις εισφορές σε ένα εικονικό εισόδημα, εμείς το μετράμε στο πραγματικό. Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη και ισονομία. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της

Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί δεν έθεσαν θέμα μείωσης των συντάξεων και επισήμανε πως η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

The post Θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ από το ασφαλιστικό; – Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα