Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών έληξε το δείπνο Αναστασιάδη – Akinci

08:09 3/4/2017 - Πηγή: iPop

Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών έληξε το δείπνο Αναστασιάδη – Akinci μετά από συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών. Η δήλωσω των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε με τονΤουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akıncı για πάνω από 4 ώρες σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. ‘Espen Eide, οι δύο ηγέτες

συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Elizabeth Spehar – ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Έπειτα από το δείπνο τα Ηνωμένα ‘Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Mustafa Akıncı και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες.

Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει.

Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Αϊντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Κυπριακό Τύπο, ο Mustafa Akıncı επέμεινε στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ενώ έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αν και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία το δείπνο εκτυλίχθηκε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Να θυμίσουμε πως η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά από την προσχηματική αποχώρηση του κ. Akinci από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

The post Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών έληξε το δείπνο Αναστασιάδη – Akinci appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα