Μπορούν δύο ναρκισσιστές να ερωτευτούν και να είναι ευτυχισμένοι μαζί;

19:26 11/9/2017 - Πηγή: iPop
Ίσως να θεωρείς πως είναι αρκετά δύσκολο το να εμπλακεί ένας ναρκισσιστής σε μια ρομαντική σχέση, τι γίνεται, όμως, όταν δύο ναρκισσιστές μπλέκονται μεταξύ τους; Μπορούν να ερωτευτούν και να είναι ευτυχισμένοι μαζί; Μπορούν ποτέ να ξεπεράσουν τον εγωισμό και τον εγωκεντρισμό τους, ώστε να μάθουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον;

Η θεωρία της έλξης σχέσεων προτείνει η έλξη πολλές φορές βασίζεται σε μια ομοιότητα σε βασικές ιδιότητες, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους να δεσμεύονται μ’ εκείνους που θεωρούν ότι τους μοιάζουν.

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Rijeka

(Κροατία), Igor Kardum, και οι συνεργάτες του εξέτασαν πρόσφατα το αν αυτή η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί και στις σχέσεις μεταξύ δύο ναρκισσιστών.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν 100 νεαρά ενήλικα ζευγάρια. Ήταν μαζί από 6 μήνες έως 11 έτη, με μέσο όρο τα 3,5 έτη και κυμαίνονταν από 18 έως 31 ετών. Τα προσωπικά ερωτηματολόγια ολοκληρώθηκαν στο πανεπιστήμιο και από τα δύο μέλη του ζευγαριού.

Όπως παρατηρείται και σ’ άλλες σχετικές μελέτες, τα μέλη των ζευγαριών ήταν πολύ όμοια στην ηλικία αλλά λιγότερο στην εκπαίδευση. Οι συσχετίσεις μεταξύ των μελών του ζευγαριού ήταν υψηλές και μάλιστα πολλά άτομα μοιράζονταν με τον σύντροφό τους αρκετά χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας και ναρκισσισμού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην επιλογή συντρόφων, η ομοιότητα στην προσωπικότητα είναι σαφώς πιο σημαντική από τη συμπληρωματικότητα, ακόμη και όταν πρόκειται για ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω επίδραση υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που τείνουν να εκμεταλλεύονται περισσότεροι τους άλλους, είναι αντικοινωνικοί και παρορμητικοί, φαίνεται ν’ αναζητούν και στη συνέχεια να προσκολλώνται στους συντρόφους τους, ακόμα και αν κατά πάσα πιθανότητα δεν βρίσκουν στο ταίρι τους τα λεγόμενα «καλά» χαρακτηριστικά.

Το άρθρο Μπορούν δύο ναρκισσιστές να ερωτευτούν και να είναι ευτυχισμένοι μαζί; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα