Μπήκαμε στο αεροδρόμιο Ελληνικού και είδαμε πως είναι σήμερα

19:30 16/5/2014 - Πηγή: iPop

Τον Μάρτιο του 2001 το Διεθνές αεροδρόμιο Ελληνικού, κατέβασε ρολά. Το Διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα πήρε την θέση του και ο χρόνος σταμάτησε στο Ελληνικό. Πολλά ακούστηκαν για το μέλλον του, λίγα έχουν γίνει όμως μέχρι σήμερα. Οι πόρτες έκλεισαν και έκρυψαν για πάντα κάτω από τόνους σκόνης τις παιδικές μας αναμνήσεις με τις αγκαλιές και τα δάκρυα του αποχωρισμού, με τα χαμόγελα των επανασυνδέσεων στους χώρους αναμονής

και τη μεγάλη ιστορία του χώρου.

Μετά το κλείσιμό του αεροδρομίου και λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, κατασκευάστηκαν δύο γήπεδα μπέηζμπολ χωρητικότητας 8.700 και 4.000 θέσεων το καθένα, ένα Κέντρο Κάνοε-Καγιάκ Σλάλομ, ένα κλειστό γήπεδο 14.100 θέσεων και μία αίθουσα Ξιφασκίας 5.000 θέσεων. Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες όμως το κτήριο συνέχισε να σκονίζεται… με τους αερολιμένες τις κεντρικές αίθουσες υποδοχής, τον πύργο ελέγχου και τους υπόλοιπους χώρους να έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Για πάνω από 60 χρόνια ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών ή Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού ή απλά Ελληνικό εξυπηρετούσε τις διεθνής και εσωτερικές πτήσεις. Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 1990 το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε από 10 έως 12 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο!

Το Ελληνικό διέθετε δύο τερματικούς σταθμούς για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο δυτικός τερματικός σταθμός είχε παραχωρηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία (η οποία εξυπηρετούσε τις εσωτερικές πτήσεις και γνώρισε μεγάλες δόξες επί εποχής Ωνάση) και ο ανατολικός τερματικός σταθμός εξυπηρετούσε τις διεθνείς πτήσεις. Ένας επιπλέον τερματικός σταθμός ήταν αυτός της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Ελληνικού, ξεκίνησε να χτίζεται το 1938 στη περιοχή Χασάνι, με έναν και μοναδικό διάδρομο προσγειώσεως 1.800 μέτρων. Δυστυχώς, οι κατασκευές διακόπηκαν κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την περίοδο της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής οι Γερμανοί επίσπευσαν την επέκτασή του αεροδρομίου για να εξυπηρετηθούν. Με την αποχώρησή τους όμως από τα Ελληνικά εδάφη κατέστρεψαν ότι είχαν φτιάξει. Μετά τη λήξη όμως του πολέμου οι ζημιές αυτές επιδιορθώθηκαν και το 1950 το αεροδρόμιο απέκτησε και δεύτερο διάδρομο με μήκος 2.250 μέτρα, ενώ ο πρώτος αυξήθηκε και αυτός στα 2.250 μέτρα. Το 1958 ο κύριος διάδρομος αυξήθηκε πάλι, με μήκος τα 3.000 μέτρα.

Το 1969 εγκαινιάστηκε ο Ανατολικός Αεροσταθμός, ο οποίος είχε σχεδιαστεί από το γνωστό Φινλανδό αρχιτέκτονα Έρο Ζάρινεν.

Το 1976 η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε σε Κοινοπραξία της Aeroports de Paris και του Αεροδρομίου της Φρανκφούρτης την επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας για τη μεταφορά του αεροδρομίου. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε τελικά ήταν τα Σπάτα, αλλά η κατασκευή αναβλήθηκε. Τελικώς, το αεροδρόμιο μεταφέρθηκε στα Σπάτα και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 αφήνοντας το Ελληνικό να αργοπεθαίνει.

The post Μπήκαμε στο αεροδρόμιο Ελληνικού και είδαμε πως είναι σήμερα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα