Ασάντ: «Αν δεν αποχωρήσουν οι αντάρτες δεν θα υπάρξει εκεχειρία»

10:08 8/12/2016 - Πηγή: iPop

Αντάρτες του πολιορκούμενου ανατολικού Χαλεπίου απευθύνουν έκκληση για άμεση πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά και για διαπραγματεύσεις για το μέλλον της πόλης.

Αξιωματούχος των ανταρτών με έδρα την Τουρκία δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο της «ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας» εστάλη σε όλα τα διεθνώς εμπλεκόμενα μέρη, καλώντας τα να συζητήσουν για το μέλλον της πόλης μόλις η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή αμβλυνθεί.

Με βάση όσα ορίζει το σχέδιο ζητείται,

επίσης, να μεταφερθούν με ασφάλεια περίπου 500 κρίσιμα ιατρικά περιστατικά από το ανατολικό Χαλέπι υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, δυνάμεις της Δύσης προειδοποιούν Ρωσία και Ιράν ότι αν δεν επέμβουν άμεσα με σκοπό να μπει ένα τέλος στο σφυροκόπημα που υφίσταται το Χαλέπι, θα υποστούν τις συνέπειες.

Η κοινή αυτή δήλωση έγινε από τους Μπ. Ομπάμα (ΗΠΑ), Τ. Μέι (Βρετανία), Φρ. Ολάντ (Γαλλία), Α. Μέρκελ (Γερμανία), Μ. Ρέντσι (Ιταλία) και Τζ. Τριντό (Καναδάς).

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συρίας, Ασάντ, τόνισε ότι αν δεν υποχωρήσουν οι αντάρτες από το Χαλέπι δεν θα υπάρξει εκεχειρία. Το καθεστώς Άσαντ χαρακτηρίζει τους αντάρτες «τρομοκράτες», ενώ τους κατοίκους που έχουν απομείνει στο Χαλέπι ως «ομήρους».

Η Συρία δεν θα αφήσει τους πολίτες της στο ανατολικό Χαλέπι ομήρους των τρομοκρατών και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους απελευθερώσει. Αρνείται ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί μια κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι η οποία δεν θα προβλέπει την έξοδο όλων των τρομοκρατών

Ρωσία και Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία τουλάχιστον επτά ημερών στο Χαλέπι.

Όπως αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών:

Η Συρία είναι ευγνώμων στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Κίνα επειδή έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για βέτο απέναντι σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που μιλάει για εκεχειρία χωρίς να προβλέπει την έξοδο των ένοπλων ανδρών από το ανατολικό Χαλέπι. Αυτό θα έδινε στους τρομοκράτες την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012. Από τότε το καθεστώς έχει ανακτήσει τα δύο τρίτα του τομέα αυτού, καθώς έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν διαφύγει από την περιοχή δεκάδες χιλιάδες άμαχοι λόγω των βομβαρδισμών.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις ανταρτών ανακοίνωσαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι την «τελευταία ρανίδα του αίματός τους» στο Χαλέπι, απορρίπτοντας την εξαγγελία περί της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την απομάκρυνσή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου χάνουν έδαφος στις συνεχιζόμενες μάχες με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Ο Αμπού Άμπντελ αλ Ραχμάν αλ Χαμούι, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, αναφερόμενος στους συμμάχους του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο:

Οι επαναστάτες δεν θα εγκαταλείψουν το Ανατολικό Χαλέπι (σ.σ. το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης), θα πολεμήσουν τη ρωσική και ιρανική κατοχή μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους

Οι αντάρτες κερδίζουν έδαφος…

Ο συριακός στρατός κέρδισε περισσότερο έδαφος στη μάχη για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν για μια ακόμη φορά βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κήρυξη επταήμερης εκεχειρίας στην πόλη.

Ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες ο συριακός στρατός και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές έχουν ξεκινήσει την επιχείρησή τους και αφού κατέλαβαν και τη συνοικία Κάντι Άσκρα πλέον ελέγχουν τα δύο τρίτα των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προχωρούν σταθερά στο ανατολικό Χαλέπι μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών της πόλης.

Photo: De TelegraafΔιαβάστε επίσης:

Η Δύση προειδοποιεί Ρωσία και Ιράν για κυρώσεις λόγω Συρίας

The post Ασάντ: «Αν δεν αποχωρήσουν οι αντάρτες δεν θα υπάρξει εκεχειρία» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα