Αριθμοί που σοκάρουν: 98.000 θάνατοι το χρόνο στον δυτικό κόσμο από ιατρικά λάθη

17:00 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Σοκ προκαλούν οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τους θανάτους που σημειώνονται λόγω ιατρικών λαθών στον δυτικό κόσμο κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί, πως στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σύστημα καταγραφής ιατρικού λάθους και έτσι δεν υπάρχουν στοιχεία για θανάτους.

Για τα ιατρικά λάθη που μπορεί να στερήσουν τη ζωή των ασθενών μίλησε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Εύχαρις Παναγοπούλου

η οποία σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε:

Τα ιατρικά λάθη στις ειδικότητες της χειρουργικής, της παιδιατρικής και της παθολογικής στη χώρας μας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων

Σημειώνεται ότι οι «Παράγοντες πρόληψης ιατρικού λάθους» του προγράμματος «Organisational Culture and Patient Safety», που αφορούσε τον ελλαδικό χώρο, σημειώνουν «σε κανένα από τα συμμετέχοντα νοσοκομεία δεν υπήρχε επίσημο σύστημα καταγραφής ιατρικού λάθους». Έτσι στην εν λόγω ενότητα μελετήθηκαν συστηματικά οι παράγοντες πρόκλησης ιατρικών λαθών σε τρεις ειδικότητες, τη χειρουργική, την παιδιατρική αλλά και την παθολογική και μάλιστα σ΄αυτή συμμετείχαν 325 ειδικοί ιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Τι συμβαίνει σε σχέση με τη συχνότητα των λαθών;

Η σχετική μελέτη υπογραμμίζει ότι το 47%-51% των ερωτηθέντων ανέφεραν, πως έκαναν τουλάχιστον ένα λάθος τον τελευταίο μήνα.

Την ίδια στιγμή, το 4%-5% υπογραμμίζει ότι τα λάθη ήταν περισσότερα από τέσσερα.

Η κα Παναγοπούλου ξεκαθάρισε πως:

«Όταν λέμε ιατρικό λάθος εννοούμε οποιοδήποτε λάθος μπορεί να προκαλέσει ή να μην προκαλέσει βλάβη στον ασθενή π.χ. η χορήγηση αναλγητικού σε ασθενή που δεν το χρειάζεται είναι λάθος, το οποίο όμως μπορεί να μην έχει επίπτωση στη ζωή του, ενώ η λάθος χορήγηση αναισθητικού μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως πρόκειται για λάθος».

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου «η εποχή που η ιατρική πράξη γίνεται όλο και πιο πολυπαραγοντική, είναι όχι μόνο αντιεπιστημονικό, αλλά και παράλογο, ν’ αναζητούνται ευθύνες μόνο σε ένα άτομο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει δόλος, υποχρέωση ενός συστήματος είναι να έχει μηχανισμούς καταγραφής και πρωτόκολλα πολλαπλών ελέγχων, κάτι που απουσιάζει από την ελληνική πραγματικότητα».

The post Αριθμοί που σοκάρουν: 98.000 θάνατοι το χρόνο στον δυτικό κόσμο από ιατρικά λάθη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα