Αποδεκτός ο προληπτικός μηχανισμός- Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

19:47 9/5/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε περί τις 19:30 το Eurogroup με τον Σλοβάκο ΥΠΟΙΚ να ανακοινώνει ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο και τον Βάλντις Ντομπρόσβκις να χαιρετίζει τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε ότι έγινε αποδεκτός ο προληπτικός μηχανισμός και ότι ανοίγει ο δρόμος για την αξιολόγηση. Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για το χρέος, ωστόσο, κανένας από τους Ευρωπαίους δεν έκανε λόγο για κούρεμα.

«Στις

24 του μήνα θα μιλήσουμε εκτενώς και για το μακροπρόθεσμο πλάνο και για όσα αναλύσαμε σήμερα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ γνωστοποίησε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξετάζεται με μηχανισμό κάθε χρόνο.

«Να δούμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και των μέτρων. Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης αυτού του πρώτου προγράμματος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός των διορθωτικών μέτρων θα νομοθετηθεί εκ προοιμίου για να διασφαλιστεί η εφαρμογή. «Αν η Ελλάδα δεν πιάσει το 3,5% πλεόνασμα ο μηχανισμός θα τεθεί αυτομάτως σε λειτουργία».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έγινε συζήτηση για τα μέτρα για τις δαπάνες που θα αντικατασταθούν από πιθανά διαρθρωτικά μέτρα που ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν αργότερα, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει η προοπτική διαρθρωτικών μέτρων για τα έσοδα που θα επιτευχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Για τα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «συζητήσαμε και για ελάφρυνση χρέους και σχετικών μέτρων που θα τεθούν σε συζήτηση και εφαρμογή αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ψηφίσει».

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ένας μηχανισμός θα ελέγχει κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για την επίτευξη των στόχων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος, ήδη διευθετημένες. Επιπλέον σε μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν έχουμε επιπλέον μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει στο πρόγραμμα της ανάπτυξης. Μιλάω για το τέλος του 2018».

Η προσέγγισε για το χρέος θα γίνει σε τρία επίπεδα είπε ο ίδιος, με τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. «Υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον η ολοκλήρωση του βραχυπρόθεσμου πακέτου μέτρων για να γίνει όπως έχουμε συμφωνήσει και να εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα».

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για μια αξιοσημείωτη πρόοδο, ενώ χαιρέτισε τον δημιουργικό διάλογο που έγινε. «Συμφωνώ με τις θέσεις του προέδρου για τα τρία επίπεδα αξιολόγησης του χρέους. Η τεχνική βοήθεια θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία στις 24 του μήνα».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε επίσης για μεγάλη πρόοδο και τόνισε πως σε λίγο καιρό θα γίνει η εκταμίευση. «Όμως, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και παραμένει πολύ δύσκολη. Η ευρωομάδα ξεκίνησε ωστόσο σήμερα τις πρώτες συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους κάτι που είχε γίνει και το 2012 με τους ιδιώτες επενδυτές».

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε πως από το 2012 και μετά η Ελλάδα εξοικονομεί χρήματα για την διευθέτηση του χρέους. «Για τους φορολογούμενους, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι συνθήκες για να εξετάσουμε τα τρία στάδια διευθέτησης για το μέλλον, με βασικό όρο να εφαρμοστούν όλα όσα έχουμε συμφωνήσει μέχρι εδώ». Είπε, τέλος, ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το χρέος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:

Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος του ΔΝΤ. Θα έχουμε προσθήκες. Αποδεχτήκαμε πως ο μηχανισμός θα έχει μέτρα που αφορούν τις δαπάνες και θα εφαρμοστεί ad hoc. Μιλάμε για περικοπή των δαπανών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Θεωρούσαμε πως θα ήταν πιο σοφό να είχαμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Θα δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα μέτρα που μπορούν να αντικατασταθούν με μέτρα εσόδων. Μαζί με τους θεσμούς θα βοηθήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση. Θα έχουμε συμφωνία εκ του προοιμίου. Το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει στο μακροπρόθεσμο κομμάτι. Θεωρώ πως σήμερα ξεκινήσαμε τον διάλογο και είδαμε τα πιθανά ενδεχόμενα. Δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις πολιτικές κατευθύνσεις

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια εξαιρετική έκτακτη συνεδρίαση, τονίζοντας πως υπήρξε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα. Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, πρόσθεσε, θα φέρει και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μόλις θεσμοθετηθούν τα συμφωνηθέντα, θα γίνει και η εκταμίευση της δόσης.

«Συζητήθηκε ο μηχανισμός που έρχεται να καλύψει τις διαφορές που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό πλεόνασμα, έγιναν βελτιώσεις στην ελληνική πρόταση για να υποβάλλουμε τις τελικές μας θέσεις και να κλείσουμε τα τεχνικά ζητήματα τις επόμενες εβδομάδες. Βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η πρόταση μας για να φτάσουμε στην τελική λύση».

Η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης για προληπτικό μηχανισμό έγινε αποδεκτή, ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το χρέος. Όλες οι πλευρές έδειξαν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα, ενώ το ΔΝΤ έδειξε φανετά ικανοποιημένο.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε οτι πρόκειται για μια διαδικασία της καλύτερης διαχείρισης του χρέους σε τρία επίπεδα και τόνισε ότι το χρέος θα είναι κομμάτι της συμφωνίας.

Για τους στόχους, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε:

Το 2016 ο στόχος είναι στο 3,5% και πιστεύω πως θα τον ξεπεράσουμε. Αν έχουμε διαφορά στο 0,5% θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα για περικοπή δαπανών, χωρίς να μιλάμε για την άμυνα ή την κοινωνική πρόνοια. ο 2018 θα δούμε αν χρειαστούν μέτρα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να έχουμε βιώσιμο χρέος. Είμαστε κοντά στο 3,5% του πλεονάσματος και στους στόχους για το ’17, κάτι που αυξάνει τις αξιοπιστία μας. Θα αποκλειστούν δαπάνες όπως σας είπα, που έχουν να κάνουν με ευαίσθητους τομείς. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μην είναι καν απαραίτητος μέχρι το τέλος του 2018

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς και την πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει και να εκπληρώσει τους στόχους ακόμα και χωρίς τον μηχανισμό.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, μετά από την υιοθέτηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων μέτρων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση:

Ενα πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων ύψους έως 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου.

Ενας επιπλέον προληπτικός μηχανισμός, που θα νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσά τους μέτρα χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστούν αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις αποτυχίας επίτευξης ετήσιου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρα εσόδων, θα τεθούν σε ισχύ το ακόλουθο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει στον σωστό δρόμο ο προϋπολογισμός. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την επιστροφή των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, μέτρα θα ληφθούν για να ανοίξει απευθείας η αγορά για την πώληση και διαχείριση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια που εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επικείμενη υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία του συμφωνημένου ελληνικού ταμείου επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει την αρχική μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου θα οριστεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το ταμείο θα γίνει πλήρως λειτουργικό όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα χρέους με στόχο τη διασφάλιση ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και θα εξεταστούν μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόλις έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Το Eurogroup συμφωνεί στις ακόλουθες γενικές αρχές για τα πιθανά περαιτέρω μέτρα χρέους: 1) διευκόλυνση πρόσβασης στις αγορές, 2) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, 3) παροχή κινήτρων για την διαδικασία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά από το τέλος του προγράμματος, 4) ευελιξία για να συμπεριληφθεί η αβέβαιη ανάπτυξη του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Επίσης, το Eurogroup συμφωνεί στη δημιουργία ορόσημου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο υπό το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup προβλέπει μία προσέγγιση με αλληλουχία, σύμφωνα με την οποία ένα πακέτο μέτρων για το χρέος θα εισάγονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνημένου ορόσημου για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπόκεινται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του EFSF.

To Eurogroup θα εξετάσει:
Βραχυπρόθεσμα: τις δυνατότητες βελτιστοποίησης διαχείρισης χρέους του προγράμματος.
Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από το EuroWorking Group να εξερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερες περίοδοι ωρίμανσης και αποπληρωμής), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν είναι απαραίτητο, στο τέλος του προγράμματος του ESM, με τον όρο ότι θα έχει εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, όπως και μέτρα για τη χρήση των ισοδύναμων κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και το πρόγραμμα ασφάλειας αγορών.
Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup είναι έτοιμο, αν απαραίτητο, και με τον όρο συμμόρφωσης με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για περαιτέρω αξιολόγηση της ανάγκης για πιθανά περαιτέρω μέτρα χρέους, στο τέλος του προγράμματος, για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του πακέτου για τα μέτρα χρέους και να υποβάλει έκθεση στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή του πακέτου μέτρων, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τις διαβεβαιώσεις για επαρκή χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ανυπομονεί να λάβει γρήγορα το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρης λίστας των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως και της έκθεσης συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση.

Καλεί τις ελληνικές αρχές να κάνει άμεσα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, μέσω και της νομοθέτησης. Μετά από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και έπειτα από τις εθνικές διαδικασίες όπου είναι απαραίτητο, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

The post Αποδεκτός ο προληπτικός μηχανισμός- Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα