Ανήσυχος ο Τσακαλώτος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

13:56 3/3/2016 - Πηγή: iPop

Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γύρω από τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΔΝΤ, για τις απαιτήσεις του περί επιπλέον μειώσεων στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά

με την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΔΝΤ και στην στάση που κρατά σχετικά με τις επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε πολιτικά αδύνατες και οικονομικά ασύμφορες τις επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί το ταμείο ζητά πολλά επιπλέον μέτρα τη στιγμή που η κατάσταση στην οικονομία εξελίχθηκε με πολύ καλύτερο τρόπο από ότι προβλεπόταν το περασμένο καλοκαίρι».

«Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι επικεφαλής του ΔΝΤ έφυγαν στις 5 Φλεβάρη και είπαν πως θα έρθουν σε δέκα ημέρες και τώρα έχει σχεδόν περάσει ένας μήνας» δήλωσε ο κ.Τσακαλώτος παραδεχόμενος πως το ΔΝΤ ζητά, περικοπές στις συντάξεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση και δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup, ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε πως «δεν ξέρω αν θα ληφθεί απόφαση στο Eurogroup, αλλά ξέρω ότι όλοι μιλούν με όλους. Η γενική κατεύθυνση είναι πως είμαι αισιόδοξος ότι θα δοθεί λύση και μάλιστα πιο συνολική λύση από αυτή που περιμέναμε την περασμένη εβδομάδα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν δεν υπάρξει αυτό το μήνυμα», ενώ σε ερώτηση σχετικά με την επιστροφή των ευρωπαϊκών Θεσμών υπογράμμισε:

Δε θα πω ημερομηνία γιατί δημιουργεί προσδοκίες και μετά έρχονται απογοητεύσεις. Νομίζω ότι λίγοι πια θέλουν αποτυχία. Οι παίκτες που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν θέλουν και αυτό είναι πηγή αισιοδοξίας. Σε ένα λογικό κόσμο δεν πρέπει να είναι μακριά η λύση. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί ότι είναι λογικός ο κόσμος όπου ζούμε

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Ανήσυχος ο Τσακαλώτος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα