Αναγνώριση προσώπου στα ΜΜΜ: Ο νέος νόμος για το χιτζάμπ που σπέρνει τον τρόμο σε κάθε γυναίκα στο Ιράν

12:47 5/9/2022 - Πηγή: iPop

Η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς με σκοπό να εντοπίζει γυναίκες που δεν συμμορφώνονται στον αυστηρό νόμο για τη χρήση χιτζάμπ, καθώς το καθεστώς συνεχίζει την ολοένα και πιο τιμωρητική καταστολή του γυναικείου ντυσίματος.

Ο γραμματέας του Αρχηγείου του Ιράν για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani,

ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία επιτήρησης κατά των γυναικών σε δημόσιους χώρους μετά από ένα νέο διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Ebrahim Raisi, για τον περιορισμό της γυναικείας ένδυσης.

Η σκληρή πραγματικότητα μίας γυναίκας στο Ιράν – Υποβάλλονται σε τεστ παρθενίας και χρειάζονται πιστοποιητικά πριν τον γάμο

Χιτζάμπ στο Ιράν: Τι ορίζει η νέα νομοθεσία για τις γυναίκες;

Το διάταγμα υπογράφηκε στις 15 Αυγούστου, ένα μήνα μετά την εθνική «Ημέρα Χιτζάμπ και Αγνότητας» της 12ης Ιουλίου, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα από γυναίκες που δημοσίευσαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ακάλυπτα τα κεφάλια τους στους δρόμους, στα λεωφορεία και στα τρένα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές απάντησαν με μια σειρά από συλλήψεις και κρατήσεις.

«Η ιρανική κυβέρνηση έπαιζε εδώ και καιρό με την ιδέα της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό γυναικών που παραβιάζουν το νόμο», δήλωσε ο Azadeh Akbari, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Twente, στην Ολλανδία. «Το καθεστώς συνδυάζει βίαιες «παλιομοδίτικες» μορφές ολοκληρωτικού ελέγχου, οι οποίες έχουν «ντυθεί» με νέες τεχνολογίες».

Αξίζει να αναφερθεί πως το χιτζάμπ έγινε υποχρεωτικό μετά την επανάσταση του Ιράν το 1979. Ωστόσο, με τις δεκαετίες από τότε, οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει τα όρια του προβλεπόμενου κώδικα ενδυμασίας.

Μερικές από τις γυναίκες που συνελήφθησαν επειδή αψήφησαν το νέο διάταγμα αναγνωρίστηκαν μετά τη δημοσίευση βίντεο στο διαδίκτυο και φαίνεται να παρενοχλούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς επειδή δεν φορούσαν σωστά το χιτζάμπ. Η μία, η 28χρονη Sepideh Rashno, συνελήφθη μετά από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο φαίνεται πως την επιπλήττουν για «ακατάλληλο ντύσιμο». Σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hrana, η Rashno ξυλοκοπήθηκε μετά τη σύλληψή της και στη συνέχεια αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη στην τηλεόραση από τον επιβάτη που την παρενόχλησε.

Sajjad Hussain/AFP via Getty Images

Πάνω από 200 ​​εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων – Η νέα μελέτη για τα δικαιώματα των γυναικών που συγκλονίζει

Από το 2015, η ιρανική κυβέρνηση εφαρμόζει σταδιακά βιομετρικές ταυτότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα τσιπ που αποθηκεύει δεδομένα όπως σαρώσεις ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν τώρα με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό ατόμων που παραβιάζουν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας, τόσο στους δρόμους όσο και στον κυβερνοχώρο.

«Ένα μεγάλο μέρος του ιρανικού πληθυσμού βρίσκεται τώρα σε αυτήν την εθνική τράπεζα βιομετρικών δεδομένων, καθώς πολλές δημόσιες υπηρεσίες εξαρτώνται από βιομετρικές ταυτότητες», είπε ο Akbari. «Έτσι η κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε όλα τα πρόσωπα. Ξέρουν από πού προέρχονται οι άνθρωποι και μπορούν εύκολα να τους βρουν. Ένα άτομο σε ένα viral βίντεο μπορεί να αναγνωριστεί σε δευτερόλεπτα».

Και πρόσθεσε: «Υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρακτική, μη νομίζετε ότι η κυβέρνηση δε θα ξεχάσει κάτι που συνέβη σε ένα λεωφορείο. Ξέρουμε ποιος είσαι και θα σε βρούμε και μετά θα πρέπει να υποστείς τις συνέπειες».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αναγνώριση προσώπου στα ΜΜΜ: Ο νέος νόμος για το χιτζάμπ που σπέρνει τον τρόμο σε κάθε γυναίκα στο Ιράν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναγνώριση, ΜΜΜ, Ιράν,anagnorisi, mmm, iran