Αναχωρούν από την Ειδομένη οι πρόσφυγες – Μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας

10:12 26/3/2016 - Πηγή: iPop

Αναχωρούν σιγά-σιγά από την Ειδομένη πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονταν στην Ειδομένη. Μεταφέρονται σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Πιερία και Ημαθία.

Από την Παρασκευή 25 Μαρτίου, αναχώρησαν τελικά από την Ειδομένη οχτώ πούλμαν, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης. Έξι από αυτά, είχαν ως προορισμό τους την Ημαθία και τα άλλα δύο την Πιερία.

Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή δημιουργήθηκαν νέες εντάσεις στην Ειδομένη, όταν ομάδα προσφύγων, οι οποίοι εδώ και αρκετές ημέρες

βρίσκονται στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, επιχείρησαν να αποτρέψουν την επιβίβαση άλλων προσφύγων και μεταναστών σε ένα από τα 20 πούλμαν, που βρέθηκαν στην περιοχή, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο φιλοξενίας στη Βέροια.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενημέρωναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ειδομένη, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούσαν να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν δηλώσει ενδιαφέρον και καταγράφηκαν στις σχετικές λίστες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Και για σήμερα Σάββατο 26 Μαρτίου, αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην Ειδομένη.

Σημειώνεται ωστόσο, πως αρκετοί από τους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, κρατώντας κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και δηλώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την περιοχή, μέχρι να ανοιχθούν τα σύνορα.

Η ελληνική Κυβέρνηση, περιμένει την ενίσχυση προσωπικού από την Ε.Ε για τη διαχείριση των προσφύγων. Συγκεκριμένα, αναμένονται περίπου 2.500 υπάλληλοι, οι οποίοι πρόκειται να βοηθήσουν στην καταγραφή των αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών για παροχή πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι εν λόγω υπάλληλοι, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έπειτα και από τη ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, ενώ πρόκειται να εργαστούν στις υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης υποδοχής στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, για έξι μήνες.

Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής, έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε χώρους προσωρινής μετεγκατάστασης, ανέρχονται σε 50.236, με 11.603 από αυτούς να προέρχονται από την Ειδομένη.

Συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 28.507 πρόσφυγες και μετανάστες, σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο, Πολύκαστρο, Plaza) φιλοξενούνται 8.690 άτομα, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται συνολικά 13.981 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.010 βρίσκονται στον Πειραιά.

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.807 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.602) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.941, από τους οποίους 1.396 βρίσκονται στη Λάρισα.

photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Αναχωρούν από την Ειδομένη οι πρόσφυγες – Μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα