Αλήθεια, τα δικά σου παιδιά γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους;

19:01 20/11/2022 - Πηγή: iPop

Γνωρίζεις ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών; Και η αμέσως επόμενη ερώτηση που μου γεννάται είναι αν αλήθεια τα παιδιά μας γνωρίζουν τα δικά τους δικαιώματα; Αν ρωτήσεις σήμερα το παιδί σου αν γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του ποια πιστεύεις ότι θα σου απαριθμήσει; Όλοι μας έχουμε δικαιώματα και καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Σε οποιαδήποτε ηλικία, έχοντας αυτή τη γνώση βάζουμε τα όριά μας και ξεχωρίζουμε τον τρόπο που θέλουμε να μας φέρονται οι άλλοι άνθρωποι. Όλοι μας έχουμε δικαιώματα αλλά παράλληλα έχουμε και υποχρεώσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά

μας από μικρή ηλικία.

Τα δικαιώματα των παιδιών

Η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη φάση στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά ήδη από τη γέννησή τους είναι τόσο εύθραυστα και χρειάζονται την βοήθεια και προστασία κάποιου άλλου ανθρώπου για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος που τα αναθρέφει έχει απεριόριστη ελευθερία-εξουσία ( είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο και γνωστό ότι στο μόνο άνθρωπο που μπορούμε να έχουμε εξουσία είναι μόνο ο εαυτός μας ) , αντίθετα όλοι εμείς που έχουμε δεσμευτεί να διαφυλάξουμε την ασφάλειά τους και την ευημερία τους.

Γι αυτό τον λόγο το 1989 δημιουργήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τα από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ένα ξεχωριστό σύνολο δικαιωμάτων*.

Η Σύμβαση καθοδηγείται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές που ισχύουν για κάθε παιδί:

Όχι στις ΔιακρίσειςΤο καλύτερο συμφέρον του παιδιού Επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία Ελευθερία της γνώμης και συμμετοχή
PexelsΣτην πράξη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να διακρίνεται για κανένα στοιχείο που το διακρίνει. Όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα σε εύρεση τροφής και καθαρού νερού, της διασφάλισης της υγείας τους, της εκπαίδευσης, στην μη φτώχεια, στο να μην εργάζεται, στο να έχει δικαιοσύνη και το δικαίωμα να ζει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.

Σκέφτομαι ότι πολλές φορές είμαστε μάρτυρες μεγάλων αδικιών απέναντι στα παιδιά και πάλι δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Πόσα παιδιά δεν είναι θύματα κακοποίησης κάθε μορφής όπως σωματικής, λεκτικής ακόμα και σεξουαλικής βίας. Παιδιά που εργάζονται χωρίς τη θέλησή τους, παιδιά που θα έπρεπε να είναι καθαρά, υγιή και φροντισμένα και να παίζουν ή πηγαίνουν στο σχολείο τους και να εκπαιδεύονται όπως όλα τα παιδιά του κόσμου.

Παιδιά που δεν μπορούν να είναι παιδιά γιατί στη χώρα τους επικρατεί πόλεμος ή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κάθε τόσο γιορτάζουμε Παγκόσμιες Ημέρες για δικαιώματα, για τα παιδιά, ευαισθητοποιούμαστε, σπανιότερα κάποιοι μπορεί να γίνουμε ανάδοχοι σε κάποιο παιδάκι στην Αφρική όμως παράλληλα ξεχνάμε ότι αυτή είναι ολόκληρη η ζωή και όχι μόνο μία μέρα. Παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν.

Το μέλλον αυτού του κόσμου υποφέρει, κακοποιείται, δουλεύει, δεν έχει πρόσβαση ούτε στα βασικά. Δεν παίζει, δεν ονειρεύεται. Απλώς ελπίζει να μεγαλώσει γρήγορα για να έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφού εκείνοι που έπρεπε να το κάνουν αυτό δυστυχώς δεν φάνηκαν άξιοι.

Κάνε αυτήν την ερώτηση στο παιδί σου

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δασκάλους των παιδιών μας που κατά καιρούς θίγουν το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών. Κάνουν συζητήσεις στις αίθουσες, τους ανοίγουν τους ορίζοντές τους. Μπορεί σαν γονείς να διαβάσουμε παρέα κάποιο βιβλίο, να μιλήσουμε κάποιες φορές με τα παιδιά μας για το θέμα, όμως μπορεί πάντα να υπάρξει κάποιος που θα καταχραστεί αυθαίρετα την «αδυναμία» των παιδιών μας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Ποια είναι τα δικαιώματα σου παιδί μου; Τα γνωρίζεις»; Δεν χρειάζεται να ρωτήσεις τίποτα άλλο. Αυτή η ερώτηση ξεκλειδώνει μια τεράστια κουβέντα που μπορείτε να κάνετε. Έτσι θα διαπιστώσεις τι γνωρίζει το ίδιο και σε ποιες περιπτώσεις ίσως έχει νιώσει ότι δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματά του και τι μπορούσε να κάνει πάνω σε αυτό στο μέλλον.

Τα παιδιά μας σήμερα έχουν πρόσβαση στην πληροφορία ακόμα και από την τηλεόραση αλλά και το Internet. Καλό είναι να έχει την ελευθερία και την άνεση να έρθει στους γονείς του ή σε κάποιο πρόσωπο του κύκλου ασφαλείας του και να μοιραστεί ό,τι το βασανίζει αλλά ακόμα και αν δεν νιώθει άνετα, μπορεί να βρει υποστήριξη μέσα από γραμμές που υπερασπίζονται τα παιδιά μας.

Οι ανυπεράσπιστοι αυτού του κόσμου φυσικά έχουν την ανάγκη από την φροντίδα και το αυτί που θα τους ακούσει και θα τους καταλάβει. Μέχρι να μεγαλώσουν, να δυναμώσουν, να βρουν τα πατήματά τους σε αυτή τη ζωή και να βαδίσουν με αυτοπεποίθηση το μονοπάτι της ζωής. Μέχρι να μεγαλώσουν και να μάθουν να υπερασπίζονται μόνα τους τα δικαιώματά τους.

*Έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ως την πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία.

Γονείς ελικόπτερο: Το στυλ γονεϊκότητας που κανείς δεν θα ήθελε να τον μεγαλώσει

Πληροφορίες: Unicef.org

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αλήθεια, τα δικά σου παιδιά γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα