Ακιντζί: Η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί στην Κύπρο, όχι στις Βρυξέλλες

20:59 17/3/2016 - Πηγή: iPop

Από την Λευκωσία και όχι από τις Βρυξέλλες περνά ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Δεν θα πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει από τη μέση την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και να κάνει συνομιλητή την Τουρκία».

Ο ίδιος προσθέτει πως «μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Η λύση θα βρεθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους. Λόγω της προσφυγικής κρίσης, η Ε.Ε. έχει ανάγκη την βοήθεια της Τουρκίας και αυτό έχει δημιουργήσει την πιθανότητα νέων ανοιγμάτων όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των υπό συζήτηση κεφαλαίων και των τουρκικών λιμανιών».

Η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, προσθέτει, πάντα υποστήριζε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, εάν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, μπορεί να αποτελέσει και έναν περιορισμό σε αυτό. Η λύση του Κυπριακού θα εκτονώσει σε κάποιο βαθμό τις σχέσεις με την Ε.Ε., καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά στην υποψηφιότητα της Τουρκίας».

Με βέτο απειλεί η Κύπρος την Τουρκία αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

Με βέτο φαίνεται να απειλεί η Κύπρος την Τουρκία καθώς σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «βέτο» με στόχο να «μπλοκάρει μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ για την προσφυγική κρίση».

Σε συνέντευξη του στο Euronews ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη του για τη λύση του βέτο και σημείωσε πως έχει ενημερώσει για την άποψη του και στους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά:

Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή

Αναφορικά με τις εντάσεις της Κύπρου στο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε «κακώς η Κύπρος βρέθηκε να φέρει μέρος της ευθύνης»

The post Ακιντζί: Η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί στην Κύπρο, όχι στις Βρυξέλλες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα