Άιντε: Ανάγκη για συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας για το Κυπριακό

09:14 3/12/2016 - Πηγή: iPop

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να έχουν διμερή συνάντηση για το Κυπριακό πριν την πολυμερή που προγραμματίζεται στις 12 Ιανουαρίου, σημείωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντετ, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά.

Στη συνάντησή τους, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «παρουσιάστηκαν εκατέρωθεν απόψεις και ιδέες και συζητήθηκαν τρόποι και όροι

αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργησης του καθεστώτος εγγυήσεων».

Ο Άιντε εξερχόμενος απ’ το ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις «να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο», συμπληρώνοντας ότι στόχος δεν θα πρέπει να είναι η επίλυση όλων των θεμάτων αλλά η κατανόηση του τι μπορεί να γίνει στην Διάσκεψη. Μάλιστα τόνισε πως απ’ όσο γνωρίζει οι δύο πλευρές επιθυμούν συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Για τη Διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, είπε ότι «αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται».

Σχολιάζοντας τις επαφές που είχε με τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, ο Άιντε τόνισε πως έγινε αναλυτική και καλή συζήτηση.

Τώρα είμαστε στη φάση που χρειαζόμαστε να καταλάβουμε πώς θα χειριστούμε τα πιο σοβαρά θέματα που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Εδώ προς το παρόν οι απόψεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων διίστανται πολύ μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα ήθελε να δει το τέλος του συστήματος των εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1960, ενώ η Τουρκία επί της αρχής θέλει να συνεχίσει αυτό καθεστώς

Διαβάστε ακόμα:

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών

The post Άιντε: Ανάγκη για συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα