Αχτσιόγλου: Καταστήσαμε το ζήτημα των εργασιακών στην Ελλάδα κεντρικό σημείο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

10:37 22/4/2017 - Πηγή: iPop

Καταστήσαμε το ζήτημα των εργασιακών στην Ελλάδα κεντρικό σημείο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξηγώντας πως παράλληλα «Αναχαιτίσαμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» σε μία περίοδο όπου επικρατεί η «κοινή γραμμή δανειστών και ΝΔ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

«Σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό,

κατορθώσαμε δύο σημαντικούς στόχους: α) να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, β) να νομοθετήσουμε σήμερα για την επαναφορά από 1-9-2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Οι δύο αυτές αρχές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων» τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Παράλληλα, η υπουργός υπογραμμίζει ότι «το σημαντικότερο που κατορθώσαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν να καταστήσουμε το θέμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα κεντρικό σημείο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης» με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης η οποία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας, αλλά και στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Όταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς υποστηρίζαμε την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, η απάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν ότι η βέλτιστη πρακτική των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Στη δύναμη των επιχειρημάτων που παραθέτουμε αντιμετωπίζουμε συχνά ως απάντηση το επιχείρημα της δύναμης

«Κοινή γραμμή δανειστών-ΝΔ»

Στα πλαίσια της συνέντευξης της η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «βαθιά υποκριτική» τη στάση αυτών που δήθεν λυπούνται για την κατάσταση στην αγορά εργασίας «την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται το πλαίσιο που την αποδιάρθρωσε».

Θετικά μέτρα με το νόμο

Σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα η κα. Αχτσιόγλου ανέφερε πως είανι η πρώτη φορά που η συμφωνία επιτρέπει να προσδιοριστούν θετικά μέτρα τα οποία πρόκειται να τονώσουν σημαντικά το κοινωνικό κράτος, να στηρίξουν τη νέα γενιά, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να υποστηρίξουν την οικογένεια.

Μεταξύ άλλων, θα θεσμοθετήσουμε την επιδότηση ενοικίου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το ενισχυμένο επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί, τη δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα τους συνταξιούχους κλπ. Μέτρα που θα ενισχύσουν τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα αποτελούν απλώς ένα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του 2017, με πραγματικό πλεόνασμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, «μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την ομαλή πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

The post Αχτσιόγλου: Καταστήσαμε το ζήτημα των εργασιακών στην Ελλάδα κεντρικό σημείο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα