Video: 500 χρόνια γυναίκες στην τέχνη

19:31 23/10/2014 - Πηγή: iPop

Από την Αναγέννηση στους πίνακες του Τιτσιάνο, του Ραφαήλ και του Μποτιτσέλι στο σκίτσο από τον Πικάσο της ερωμένης του 1946… 500 χρόνια γυναίκες στην τέχνη σε ένα video. Συνολικά 90 γυναικεία πορτρέτα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του θεατή. Το ένα μεταμορφώνεται στο επόμενο με χρονολογική σειρά, ώστε να μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς άλλαζαν με τα χρόνια τα στάνταρ της ομορφιάς και τα χαρακτηριστικά της γυναίκας στην τέχνη.

Βέβαια, το video περιλαμβάνει

ένα λαθάκι, καθώς το πρώτο στη σειρά πορτρέτο δεν είναι γυναίκειο, αλλά είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, έργο του 12ου αιώνα, που εκτίθεται στο Ρωσικό Μουσείο στο St.Petersburg.

Κατά τη διάρκεια του video μπορείς να δεις παρθένες, νοικοκυρές και θεές: κοιτάζουν έξω από τον καμβά με ντροπαλό, προκλητικό βλέμμα ή νοσταλγικό βλέμμα.

Ενώ πολλά από τα πορτρέτα είναι σύμφωνα με τις συμβατικές αντιλήψεις για την ομορφιά, κάποιοι έσπασαν τη νόρμα στην εποχή τους. Τα ατημέλητα μαλλιά στη La Scapigliata του Ντα Βίντσι από το 1508 προκάλεσαν σάλο και ο Καζιμίρ Μάλεβιτς αποδόμησε το γυναικείο κορμό στη σειρά που ζωγράφισε μεταξύ 1928 και 1933. Ο Knud Merrild έδωσε νέα ερμηνεία στη σταρ του κινηματογράφου. Ο Amedeo Modigliani επιμήκυνε το γυναικείο λαιμό. Ο Salvador Dalí εμπνεύστηκε από ένα πιάτο φρούτων. Το video είναι ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα σε 500 χρόνια δυτικής τέχνης.

The post Video: 500 χρόνια γυναίκες στην τέχνη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα