Γυναίκες, προσοχή στις διαπραγματεύσεις! Σας υποτιμούν…

16:33 23/10/2014 - Πηγή: iPop

Θα έλεγες πιο εύκολα ψέματα σε γυναίκα ή σε άντρα σε μια διαπραγμάτευση; Από ό,τι φαίνεται, ακόμα στους ανθρώπους επικρατεί ένα στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι ανίκανες. Αυτό καθιστά πιο πιθανό να πει κάποιος ψέματα σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ζήτησαν σε φοιτητές να συμμετέχουν σε τεστ που αφορούσαν διαπραγματεύσεις. Ένας μαθητής έπαιζε το ρόλο του πράκτορα του αγοραστή ακίνητης περιουσίας και ο

άλλος των πωλητή. Ο πωλητής ήθελε το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί ως σπίτι, αλλά ο πράκτορας του αγοραστή γνώριζε ότι ο πελάτης σχεδιάζει να μετατρέψει την περιουσία του πωλητή σε τουριστικό ξενοδοχείο και του είχε αναθέσει να μην πει στον πωλητή αυτή την πληροφορία. Έτσι, ο φοιτητής που έπαιζε το ρόλο του πράκτορα του αγοραστή έπρεπε να αποφασίσει αν θα πει την αλήθεια ή αν θα πει ψέματα.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο πιθανό να πουν ψέματα στις γυναίκες», λέει η Laura Kray, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Στις γυναίκες, για παράδειγμα, ο πράκτορας του αγοραστή θα έλεγαν «Θα είναι διαμέρισμα πολυτέλειας», ενώ στους άνδρες «δεν μπορώ να σας πω». Μετά από τις διαπραγματεύσεις, οι φοιτητές κλήθηκαν να δηλώσουν αν είπαν ψέματα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανέφεραν ότι είπαν πιο συχνά ψέματα σε γυναίκες. Το 24% των ανδρών δήλωσε ότι είπε ψέματα σε μια γυναίκα, ενώ μόνο το 3% των ανδρών δήλωσε ότι είπε ψέματα σε έναν άντρα. Οι γυναίκες είπαν ψέματα σε άλλες γυναίκες (17%), αλλά είπαν ψέματα και σε άνδρες σε ποσοστό 11%.

Ακόμα πιο περίεργο; Οι άλλοι ήταν πιο πιθανό να προδώσουν το μυστικό σε έναν άντρα λέγοντας «Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να σας το πω, αλλά…». Αυτή η προνομιακή μεταχείριση δεν έγινε αντίστοιχα σε γυναίκες.

Η Δρ Kray και οι συνεργάτες της ζήτησαν επίσης από τους μαθητές να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά των υποθετικών αγοραστών και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν τις γυναίκες ως λιγότερο ικανές από τους άνδρες. Ζητήθηκε, ακόμα, από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο πιθανό ήταν άλλοι άνθρωποι να επωφεληθούν από ένα αρσενικό ή θηλυκό αγοραστή, και οι συμμετέχοντες σωστά ανέφεραν ότι μάλλον οι γυναίκες θα έβγαιναν ριγμένες από τη διαπραγμάτευση. «Οι άνθρωποι έχουν επίγνωση των στερεοτύπων, και τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους» λέει η Δρ Kray.

The post Γυναίκες, προσοχή στις διαπραγματεύσεις! Σας υποτιμούν… appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα