UNICEF: Δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα

09:46 30/3/2017 - Πηγή: iPop

Δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα παρατηρεί η UNICEF, η οποία δημοσίευσε ανανεωμένη έκθεση για την χώρα μας στην οποία καταδεικνύεται η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών.

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία των πιο πρόσφατων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (2009-2015).

Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 έως το 2014, με βάση το δείκτη της σχετικής φτώχειας.

Παράλληλα, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας απ’ το 2007, τότε παρατηρείται αύξηση της παιδικής φτώχειας από 22,6% που ήταν το 2008 σε 55,1% το 2014.

Συγκριτικά με τις 14 πιο παλιές χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα καταγράφεται το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας υπάρχει στην Ισπανία (29,6%) και ακολουθεί η Ιταλία με 26,8%.

Στον αντίποδα, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν το μικρότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας: Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%).

Το 2015 ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται περισσότερο απ΄όλες τις χώρες τα βασικά αγαθά κι υπηρεσίες (45%).

Το εν λόγω ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ το δεύτερο μεγαλύτερο, δηλαδή της Ιταλίας (24,6%). Απ’ την άλλη πλευρά, τόσο οι σκανδιναβικές χώρες, όσο και η Ολλανδία έχουν μονοψήφια ποσοστά στο πεδίο αυτό.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην χώρα μας αποδεικνύεται και από το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Απ’ το 2013 έως το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν σταθερά πάνω από το 35%.

Ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Χρήστος Παπαθεοδώρου, σχολίασε σχετικά με την έκθεση:

Την περίοδο της κρίσης πλήττεται περισσότερο η ευημερία των οικογενειών με παιδιά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η βοήθεια των φτωχών οικογενειών

Οι συστάσεις της έκθεσης για την Ελλάδα:Είναι επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.Είναι σημαντική η στήριξη των παιδιών μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων, όπως πχ. γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση του εργασιακού και οικογενειακού βίου.

The post UNICEF: Δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα