ΗΠΑ και Ρωσία αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

20:28 7/7/2017 - Πηγή: iPop

Μετά από 2,5 ώρες συνεχόμενων συνομιλιών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Trump και Putin στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ

στις 9 Ιουλίου.

«Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ιορδανοί (…) συμφώνησαν ένα μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στις περιοχές της Ντεράα, της Κουνέιτρα και της Σουέιντα. Σ’ αυτήν τη ζώνη θα εφαρμοστεί εκεχειρία από το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου».

Ο Trump και ο Putin ενέκριναν με τη σειρά τους τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία είναι ξεχωριστή από το σχέδιο συμφωνίας για τις ζώνες απαγόρευσης της κλιμάκωσης, οι οποίες θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη νωρίτερα φέτος κατά τις συνομιλίες μεταξύ της συριακής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έγιναν με την υποστήριξη της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στην Αστάνα.

Η πρώτη συνάντηση του Donald Trump και του Vladimir Putin έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τους δύο ηγέτες ν’ ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην Ουκρανία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Ο Vladimir Putin δήλωσε μάλιστα πως είχε μια πολύ μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε πως είναι «τιμή του» να συναντά τον Vladimir Putin, ενώ συμπλήρωσε πως αναμένει να συμβούν θετικά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών τους.

«Ο Putin κι εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», είπε ο Trump μιλώντας σε δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον Ρώσο ομόλογό του.

Photo: © Carlos Barria / Reuters

The post ΗΠΑ και Ρωσία αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα