Tο στρες δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους υπέρβαρους ανθρώπους;

18:31 4/10/2014 - Πηγή: iPop

Tο στρες δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους υπέρβαρους ανθρώπους ή δεν έχει σημασία το βάρος; Την απάντηση σ αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brandeis.

To επαναλαμβανόμενο συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή βιοχημική ανταπόκριση, ειδικά στα υπέρβαρα άτομα, ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, προτείνει μια νέα

μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι οι οποίοι επανειλημμένα βρίσκονταν σε μια αγχωτική κατάσταση εμφάνισαν αυξανόμενες ποσότητες της ιντερλευκίνης-6 στο σάλιο τους, μια πρωτεΐνη που προάγει την φλεγμονή στο σώμα. Τα άτομα με κανονικό σωματικό βάρος δεν παρουσίασαν αυτή την κλιμάκωση στα επίπεδα της ιντερλευκίνη-6 όταν εκτέθηκαν σε επαναλαμβανόμενη καταπόνηση.

Η φλεγμονή που προκαλείται από την ιντερλευκίνη-6 έχει συνδεθεί με μια σειρά από όρους για τους οποίους η παχυσαρκία δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης των αρτηριών, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και της λιπώδους νόσου του ήπατος, είπαν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο για αυτές τις ασθένειες. Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται πως αυξάνεται από το στρες» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Christine McInnis, Ph.D. του Πανεπιστημίου Brandeis.

Για δύο συνεχόμενες ημέρες, οι ερευνητές έβαζαν ανθρώπους διαφόρων σωματικών μεγεθών σε αγχωτικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου μίας πολύ εχθρικής συνέντευξης για δουλειά και μιας δύσκολης προφορικής άσκησης μαθηματικών. Στη συνέχεια, πήραν δείγματα σάλιου για να δουν πώς το στρες επηρεάζει η χημεία του σώματος του ατόμου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση πολύ πιο δραματικά από ό, τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, και μπορούν να ξεπεράσουν το άγχος με πιο αργούς ρυθμούς.

Τα ευρήματα «δείχνουν μια πιθανή εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο των ασθενειών στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα», δήλωσε ο Dr Christopher Ochner από το Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

The post Tο στρες δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στους υπέρβαρους ανθρώπους; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα