O τρόμος πάνω απ’ την Ευρώπη | Η επόμενη ημέρα της επίθεσης στο Λονδίνο

07:34 23/3/2017 - Πηγή: iPop

ΟΕυρώπη | τρόμος επέστρεψε πάνω απ’ την Ευρώπη όταν χθες, Τετάρτη, ανήμερα της πρώτης «μαύρης» επετείου των πολύνεκρων επιθέσεων στις Βρυξέλλες, μια ακόμα επίθεση έλαβε χώρα, αυτή την φορά στο Λονδίνο. Ένας άνδρας χτύπησε με το όχημα του πεζούς έξω απ΄το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια, περνώντας την πύλη του κτιρίου, σκότωσε έναν αξιωματικό της Αστυνομίας με μαχαίρι. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά και ο δράστης έπεσε νεκρός.

Ο δράστης, περίπου 40 ετών

σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, σκότωσε συνολικά 3 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 29.

Συνολικά υπάρχουν τέσσερις νεκροί: Ένας αστυνομικός, μια γυναίκα περίπου 40 ετών, ένας άνδρας γύρω στα 50 και ο δράστης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Scotland Yard το πρωί της Πέμπτης, απ’ τους 29 τραυματίες, οι 7 συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Οι Αρχές, ενώ ανακοίνωσαν πως γνωρίζουν ποιος είναι ο δράστης, δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα για την ταυτότητά του, ενώ επισήμαναν πως ο άνδρας εμπνεύστηκε για την επίθεση απ’ την διεθνή τρομοκρατία.

Η Αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό σαν συμβάν το οποίο σχετίζεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία, ωστόσο, θεωρεί ότι είναι πιθανότερο να πρόκειται για κάποιον «μοναχικό λύκο».

Ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής είπε σε δηλώσεις του:

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό. Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη, αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Το μαχαίρι του δράστηΗ στιγμή που το όχημα παρασέρνει πεζούς:

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της επίθεσης η Βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα, Πέμπτη, επίσκεψή της στη Scotland Yard.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της Βασίλισσας στη Νέα Scotland Yard».

Η Βρετανική Βουλή παραμένει αποκλεισμένη, ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσει τις εργασίες της σήμερα, Πέμπτη.

Στις 09:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο βρετανικό Κοινοβούλιο προκειμένου να αποτεθεί φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης.

There will be a minute's silence at 9.30am across @UKParliament this morning to remember those killed and injured yesterday #westminster

— Ben Howlett MP (@ben4bath) March 23, 2017

Αρκετοί, μάλιστα, καλούν τους Λονδρέζους στις 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία Trafalgar με κεριά για να τιμήοσυν την μνήμη των θυμάτων.

Γυναίκα πήδηξε στον Τάμεση για να σωθεί:

Επιδρομές σε σπίτια

Μια σειρά επιδρομών απ’ την Αστυνομία έλαβαν χώρα τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση. Όπως ενημέρωσε η Αστυνομία, έχουν γίνει συνολικά 7 συλλήψεις.

Οι Αρχές έκαναν έρευνα σε 6 διευθύνσεις στο Birmingham, το Λονδίνο κι άλλες περιοχές της χώρας.

Ποια είναι τα θύματα;

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση υπάρχουν συνολικά 5 νεκροί: Ο δράστης, ένας αστυνομικός και τρεις πολίτες.

Προς το παρών, έχει δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού ο οποίος έπεσε νεκρός απ’ τις μαχαιριές του δράστη.

Σύμφωνα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, πρόκειται για τον Keith Palmer, 48 ετών, ο οποίος εργαζόταν για 15 χρόνια στο σώμα, δεν έφερε οπλισμό κατά την επίθεση και ήταν πατέρας.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 3 Γάλλοι μαθητές, δύο Ρουμάνοι υπήκοοι, πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες κι ένας Πορτογάλος.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο Αλέξη Γεωργιάδηδεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων και τόνισε πως παρά το χτύπημα, δεν άλλαξε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα, παρέμεινε στο πορτοκαλί.

Σχετικά με το πως ο Τύπος αντιμετωπίζει την επίθεση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «τόσο οι πολίτες όσο και οι δημοσιογράφοι δεν είναι επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση. Υπάρχουν πρωτόκολλα και γρήγορες αντιδράσεις. Η ταχύτητα που φυγαδεύτηκε η May, το πόσο γρήγορα έφτασαν τα ασθενοφόρα και η αστυνομία, δείχνουν στον κόσμο ότι όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση».

Αισιοδοξία αντί τρόμου από την Βρετανική αστυνομία και τον Δήμαρχο του Λονδίνου!

Το μεγαλύτερο μυστικό σ’ αυτές τις δύσκολες και τρομακτικές στιγμές που βιώνει το Λονδίνο δεν είναι άλλο από το να αρνηθείς να τρομοκρατηθείς!

Μπορεί το κέντρο του Λονδίνου να θυμίζει πολεμικό σκηνικό, καθώς το πλέον τουριστικό σημείο της πόλης είναι εκκενωμένο από πολίτες, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας όμως έστειλε ένα θετικό μήνυμα.

«Αν πετύχετε κάποιον από εμάς στον δρόμο χαρίστε μας ένα χαμόγελο και πείτε «γεια»» αναφέρει το tweet της Met Police Federation…

If you see our members across London today, please say hello and spare them a smile. #PoliceFamily #JobLikeNoOther pic.twitter.com/MGzlvKYlnp

— Met Police Fed (@MPFed) March 23, 2017

Στο ίδιο κλίμα, όμως, είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου του Λονδίνου, Sadiq Khan, ο οποίος μιλώντας στο BBC Radio 4 δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους τορμοκράτες να είναι επιτυχημένοι. Είμαστε προκλητικοί και ανθεκτικοί… οι τρομοκράτες μισούν το γεγονός ότι δεν παραδινόμαστε ο ένας μετά τον άλλον αλλά σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, αποδεχόμστε και γιορτάζουμε ο ένας τον άλλον».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστικά είναι τα λόγια των ανθρώπων οι οποίοι έζησαν από κοντά τις στιγμές της επίθεσης.

O Michael Adamou ήταν ο οδηγός λεωφορείου, το οποίο διέσχισε τη γέφυρα λίγες μόνο στιγμές μετά την επίθεση:

Είδα δυο ανθρώπους να έχουν πέσει ακίνητοι στο δρόμο και άκουσα έναν απελπισμένο να ζητά βοήθεια γιατί η γυναίκα του είχε πέσει στο ποτάμι. Στην αρχή νόμισα πως κάποιος οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο και ήταν ατύχημα, όμως μετά είδα αστυνομικούς και άκουσα πυροβολισμούς. Όλοι στο λεωφορείο είχαν πανικοβληθεί

Άλλος πολίτης, ο οποίος οδηγούσε επίσης πάνω στη γέφυρα, είπε:

Άκουσα τον ήχο τροχαίου και σηκώνοντας το βλέμμα είδα ένα αυτοκίνητο να χτυπά ανθρώπους, ενώ ερχόταν προς το μέρος μου. Ενστικτωδώς πετάχτηκα έξω από το αμάξι, είχα πάθει σοκ. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι έγινε. Είχα μουδιάσει, νόμιζα πως βλέπω ταινία. Μια γυναίκα δίπλα μου ήταν πεσμένη κάτω, της έβαλα το παλτό για μαξιλάρι και περίμενα μαζί της

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας, ο οποίος βρισκόταν σε ταξί πάνω στη γέφυρα την ώρα της επίθεσης, δήλωσε στο BBC:

Είδα το λεωφορείο μπροστά μας να σταματάει και οι επιβάτες να βγαίνουν έξω τρέχοντας και ουρλιάζοντας. Κοίταξα και στην άλλη πλευρά του δρόμου υπήρχε ένα πτώμα, ενώ ένας τραυματισμένος δεχόταν τις πρώτες βοήθειες. Πιο πάνω υπήρχε κι άλλο πτώμα, ενώ είδα και κάποιον που είχε πέσει στο ποτάμι

Photos: AP, Getty

The post O τρόμος πάνω απ’ την Ευρώπη | Η επόμενη ημέρα της επίθεσης στο Λονδίνο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα