Merkel: Η Γερμανία οφείλει πολλά στις ΗΠΑ | Trump: Δεν είμαι απομονωτιστής | Photos & Video

20:45 17/3/2017 - Πηγή: iPop
| Photos

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι κ.κ. Merkel καιΗΠΑ | Trump στον Λευκό Οίκο, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Οι δύο ηγέτες, η συνάντηση των οποίων δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει χειραψία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, φάνηκαν να συμφωνούν σε ζητήματα, όπως το ελεύθερο εμπόριο και το ΝΑΤΟ.

Ο Donald Trump

χαρακτήρισε ως «παραγωγική» τη συζήτηση που είχε με την Α. Merkel και τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να προστατέψουν τους λαούς τους από τις επιθέσεις, αλλά και στη μάχη ενάντια στον ISIS.

O Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως είναι άδικο για την χώρα του να μην καλύπτουν όλες οι χώρες τις υποχρεώσεις τους.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, ο κ. Trump το χαρακτήρισε «προνόμιο και όχι για δικαίωμα, ενώ προέχει η ασφάλεια των πολιτών».

Ο ίδιος ευχαρίστησε την Α. Merkel, αλλά και τον F. Hollande για τις προσπάθειες τις οποίες κάνουν προκειμένου βρεθεί ειρηνική λύση στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στη στενή φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, ο κ. Trump σχολίασε: «Η συμμαχία μας είναι θεμέλιο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον», ενώ δεν δίστασε να πει πως «μπορεί να έχουμε κάτι κοινό, ίσως, για τις υποκλοπές», αναφερόμενος σε παλιά δημοσιεύματα ότι η CIA παρακολουθούσε την Καγκελαρία.

Kληθείς να σχολιάσει όσους τον κατηγορούν για οικονομική απομόνωση, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως «δεν είμαι υπέρ της οικονομικής απομόνωσης αλλά υπέρ του δίκαιου εμπορίου. Οι ΗΠΑ έχει αδικηθεί».

Παράλληλα, ο κ. Trump διερωτήθηκε «ποιες εφημερίδες διαβάζουν όσοι σχηματίζουν αυτή την άποψη περί απομονωτισμού; Είναι fake news!».

Ο ίδιος, τέλος, άσκησε κριτική στην εμπορική συμφωνία NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη πως οι εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία θα συνεχίσουν σε θετική κατεύθυνση.

WATCH LIVE: Trump says he doesn't believe in isolationism but believes trade policy should be fair. https://t.co/upWDsjDV00 pic.twitter.com/YrPfVMAqKe

Reuters Live (@ReutersLive) March 17, 2017

Η A. Merkel απ’ την πλευρά της σημείωσε πως η Γερμανία οφείλει πολλά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως η οικονομική της επιτυχία ήταν εφικτή μέσα από το σχέδιο Μάρσαλ.

Η ίδια σχολίασε πως είναι «καλύτερα να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την διαβεβαίωση του κ. Trump ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε πως η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί αναφορικά με τη μάχη ενάντια στον ISIS, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη σημασία να βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα.

Για το εμπόριο, η A. Merkel δήλωσε πως είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου. «Θα πρέπει να είναι μια κατάσταση “win-win” για όλους».

Αναφορικά με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, η κα Merkel σημείωσε ότι θα πρέπει να ελέγχεται η παράνομη μετανάστευση, όμως, «αυτό πρέπει να γίνει έχοντας πάντα κατά νου πώς θα βοηθηθούν οι πρόσφυγες».

Όπως σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες χαμογελούσαν στην κάμερα προκειμένου να «σπάσει» ο πάγος, με τη συνάντησή τους να χαρακτηρίζεται από αρκετές στιγμές αμηχανίας.

Διαβάστε ακόμα:

Όταν ο Trump αρνήθηκε τη χειραψία της Merkel | Video

Photo: Andrew Harrer/Bloomberg

The post Merkel: Η Γερμανία οφείλει πολλά στις ΗΠΑ | Trump: Δεν είμαι απομονωτιστής | Photos & Video appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα