Τσίπρας: Βασική μας δέσμευση η πρόσβαση κάθε πολίτη στο σύστημα Υγείας

11:15 10/5/2017 - Πηγή: iPop

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται σε λειτουργία σ’ όλη τη χώρα 239 μονάδες σαν αυτή εδώ στον Εύοσμο», δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο, όπου και πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα, Τετάρτη, ενώ υπογράμμισε πως βασική δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η πρόσβαση κάθε πολίτη στο σύστημα Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «συμβολική» την παρουσία του στο Κέντρο Υγείας «γιατί είναι ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου που είχε αφεθεί για καιρό και επαναλειτουργεί».

Ο

ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι με αφορμή την κρίση, η δημόσια υγεία απαξιώθηκε μεθοδικά και συστηματικά.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως εάν τον ρωτούσαν τι θα ήθελε να μείνει απ’ τη διακυβέρνησή του, αυτό θα ήταν μια μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία και εν συνεχεία περιέγραψε αυτή τη μεταρρύθμιση:

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται σε λειτουργία σε όλη τη χώρα 239 μονάδες σαν αυτή εδώ στον Εύοσμο. Αυτά τα κέντρα υγείας θα στελεχωθούν με περίπου 3.000 προσωπικό. Αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση γίνεται σε περίοδο κρίσης, με τον πιστόλι στον κρόταφο και δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Οι τοπικές μονάδες υγείας θα καλύπτουν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ευθύνης τους (10.000-12.000 ανθρώπους)

Μέσα απ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, εξήγησε ο Πρωθυπουργός, θ’ αμβλυνθούν και τα προβλήματα στα νοσοκομεία, ενώ σημείωσε πως δίνονται τεράστιες μάχες «μ’ όσους έχουν συμφέρον από την ανάπτυξη ιδιωτικών νοσηλευτικών κέντρων».

Μιλώντας για τα Κέντρα Υγείας και συγκρίνοντάς τα με τα νοσοκομεία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει και οι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν για τα πάντα στα νοσοκομεία, «στα κέντρα υγείας θα αντιμετωπίζονται περιστατικά που επιβάρυναν τα νοσοκομεία, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν».

Ο ίδιος εκτίμησε πως με τα 239 κέντρα και τις 3.000 προσλήψεις «δίνουμε και μια μικρή απάντηση στη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό», ενώ ζήτησε από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας να εμπιστευτούν αυτή τη μεταρρύθμιση και να στελεχώσουν αυτά τα κέντρα.

Επίθεση στις προηγούμενες Κυβερνήσεις

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία είχαν φέρει το σύστημα υγείας και σημείωσε πως «πήραμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς νοσοκομείων και σήμερα όλα είναι πλεονασματικά, γιατί σταμάτησε το πάρτι», ενώ εκτίμησε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα αλλά «είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε γιατί δώσαμε μάχες ενάντια σε συμφέροντα».

«Οδεύουμε προς την σταθεροποίηση»

Μετά από 7 χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά ο κόσμος βλέπει πού οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος. « Σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική».

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στον δρόμο προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη «το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης θα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους», ενώ χαρακτήρισε τη θέσπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως «επαναστατική μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά το χάρτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Προτεραιότητα σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση είναι οι λαϊκές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ίδιος ενημέρωσε πως στην Θεσσαλονίκη θ’ αναπτυχθούν 25 Το.Μ.Υ. (Τοπικές Μονάδες Υγείας): 10 σε Εύοσμο και Κορδελιό, 7 στην Τούμπα, 5 σε Αμπελοκήπους και Μενεμένη, 3 στην Τριανδρία.

The post Τσίπρας: Βασική μας δέσμευση η πρόσβαση κάθε πολίτη στο σύστημα Υγείας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα