Τσίπρας: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα

21:00 20/12/2016 - Πηγή: iPop

Ομιλία παραχώρησε απ’ το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα προς τους εταίρους ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι υποχρέωσή τους, ενώ αναφορικά με τις εξαγγελίες του σημείωσε πως δεν μπορεί κανείς να πει στην Ελλάδα

πώς να διαχειριστεί τα ποσά που πλεονάζουν. Παράλληλα, ανακοίνωσε μια σειρά από έργα που προχωρούν στην Κρήτη.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην δύσκολη νύχτα της Δευτέρας μετά τις επιθέσεις στο Βερολίνο και την Ζυρίχη αλλά και την δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

Εξέφρασε την συμπαράστασή του, ενώ πρόσθεσε πως οι δηλώσεις δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν αυτό τον κόσμο, αλλά αντίθετα χρειάζεται αναστοχασμός και πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. «Το μέλλον αυτού του κόσμου μπορεί να το διασφαλίσει μόνο η Δημοκρατία και η προσήλωση στην ειρήνη».

Υποχρέωση των εταίρων τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη και εξασφαλίσαμε συμφωνία, η οποία είχε περιορισμούς αλλά οδηγεί σε ορατή λύση, σε υλοποιήσιμη συμφωνία». Επανέλαβε την άποψη ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλα μέτρα, ενώ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τόνισε πως «είναι υποχρέωση των εταίρων μας».

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε πως το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης.

Στόχος είναι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «το 2021 να είμαστε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με την ανεργία και την οικονομία να ακολουθούν το μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Για τα μέτρα ανακούφισης

Αναφορικά με την 13η σύνταξη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στους συνταξιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί την καταβολή της κι ανησυχεί «μήπως αγανακτήσουν οι δανειστές μας».

Όταν οι ακραίοι δανειστές αντέδρασαν στη στήριξη των συνταξιούχων, το ίδιο έκανε και ο Μητσοτάκης

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως ήταν υποχρέωση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις περισσότερες προσφυγικές ροές, ενώ πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους».

Ο Α. Τσίπρας συνέχισε αναφερόμενος στα μέτρα ανακούφισης της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η υπεραπόδοση των στόχων οφείλεται στις θυσίες των πολιτών, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, την πάταξη του λαθρεμπορίου». Σημείωσε πως «αυτά τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει κανείς δικαίωμα να μας πει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν», αφού η Κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κατά γράμμα την συμφωνία.

Για την δεύτερη αξιολόγηση

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση δεν φοβάται τις διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Α. Τσίπρας επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξη στο πρόγραμμα.

«Στόχος η στήριξη της αγροτικής παραγωγής»

Αναφερόμενος στην αγροτική παραγωγή, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η στήριξή της.

Το 2016 καταβλήθηκαν στην Κρήτη αγροτικές ενισχύσεις 250 εκ. ευρώ. Δόθηκαν σε νέους γεωργούς ενισχύσεις 3,5 εκ. ευρώ. Μέχρι τέλος του 2016 θα δοθούν άλλα 245 εκ. για την εξισωτική αποζημίωση

Πρόσθεσε ότι κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι «να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της».

«Προχωρούν τα έργα στην Κρήτη»

Τα έργα στην Κρήτη που προχωρούν κατά τον Πρωθυπουργό είναι τα εξής:

«Προχωράει το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η κατασκευή και λειτουργία του θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί».«Ένας από τους βασικούς στόχους είναι ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της 4ετίας».«Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς για το κεντρικό αναπτυξιακό έργο του νησιού, τον Β.Ο.Α.Κ.».«Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση από την Ε.Τ.Επ. & οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ. Υπ. προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη».«Το έργο του δικτύου ύδρευσης είναι δρομολογημένο. Είναι απόλυτα κατανοητή η μεγάλη σημασία που έχει για τους κατοίκους του Ηρακλείου».«Προχωρήσαμε στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα η ανάπλαση».

The post Τσίπρας: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα