H Google τιμάει τον «αρχιτέκτονα των φτωχών»

09:18 23/3/2017 - Πηγή: iPop

Τον «αρχιτέκτονα των φτωχών» Hassan Fathy τιμάει η Google αφιερώνοντάς του το σημερινό doodle.

O Αιγύπτιος αρχιτέκτονας, ο οποίος θα έκλεινε σήμερα τα 117 του χρόνια, έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές του μεθόδους, οι οποίες βασίζονταν στον σεβασμό προς την παρόδοση.

Η ενασχόλησή του δεν ήταν μόνο με την αρχιτεκτονική. Ο Fathy ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση και τη μουσική, όμως, τελικά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην αρχιτεκτονική.

Αρχικά,

ο ίδιος έδωσε έμφαση στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, όμως, εν συνεχεία ξεκίνησε τα δικά του αρχιτεκτονικά έργα.

Ο Fathy, βασισμένος σε παλιές μεθόδους χτισίματος, ξεκίνησε την εργασία του με παραδοσιακά υλικά και δομές, με βάση τις αψίδες για δυνατό στήριγμα και malqaf, δηλαδή έναν πύργο παγίδευσης του αέρα που χρησιμοποιεί τον φυσικό κλιματισμό και τον διοχετεύει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Πέραν της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Fathy ασχολήθηκε με την κοινότητα. Εκπαίδευσε μέλη της κοινότητας να κατασκεύαζουν από το μηδέν τα δικά τους υλικά και να χτίζουν τις δικές τους δομές για να μπορούν ν’ αντέξουν τα σπίτια τους, ακόμα κι όταν εκείνος θα έφευγε.

Το έργο του New Gourna στο Λουξόρ (διαφορετικά σπίτια με τη λογική ότι κάθε οικογένεια έχει τις δικές της, ξεχωριστές ανάγκες), αποτέλεσε έμπνευση για αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο.

The post H Google τιμάει τον «αρχιτέκτονα των φτωχών» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα