Guardian: Τούρκοι διακινητές ξεκινούν το Σαββατοκύριακο τη μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία

08:30 1/4/2016 - Πηγή: iPop

Ο Guardian σε δημοσίευμά του επαναφέρει το ζήτημα της απευθείας παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με βάρκες, λέγοντας πως σύμφωνα με αγγελίες στο Facebook, οι μεταφορές θα ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο.

Το αντάλλαγμα για τη μεταφορά θα είναι περί τις 4.000 ευρώ το άτομο.

«Το ταξίδι ξεκινά το Σάββατο, από τη Μερσίνη στην Ιταλία, με ένα σκάφος 110 μέτρα

μακρύ, εξοπλισμένο με φαγητό, νερό, σωσίβια και φάρμακα», αναφέρει ο Guardian ότι αναγράφεται σε ανάρτηση στο Facebook, η οποία πλέον έχει κατέβει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί πρόσφυγες αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για μια ακόμα απάτη, με τον άνθρωπο που έκανε την ανάρτηση να διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα θα συγκεντρωθούν από ένα άτομο που είναι αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές.

Ο Guardian σχολιάζει: «Όποια και αν είναι η αλήθεια, η εξέλιξη παρόλα αυτά, καταδεικνύει τη ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη τώρα που έχει γίνει πιο δύσκολα να φύγει κανείς από την Τουρκία για την Ελλάδα».

Η εφημερίδα φέρεται να επικοινώνησε με το άτομα που οργάνωνε τη μεταφορά προσφύγων, ο οποίος είπε πως είναι το πρώτο τέτοιο ταξίδι τους τελευταίος μήνες, ενώ δεν ανέφερε το πού θα έδενε η βάρκα για να αποβιβάσει τους πρόσφυγες.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως: «Αν αναβιώσουν, τα ταξίδια Τουρκία-Ιταλία, αυτό θα σημάνει την αναγέννηση μίας τακτικής που είχε εξασθενήσει τους τελευταίους 12 μήνες».

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σχολιάζει: ««Οι αναχωρήσεις από την Τουρκία είναι μία πιθανότητα, αλλά θυμάμαι ότι τον Ιανουάριο του ο2015 τα αποκαλούμενα πλοία-φαντάσματα εμποδίστηκαν στη θάλασσα από τις αρχές της Τουρκίας. Δεν θα είναι εύκολο ακόμα και τώρα».

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις αφίξεις στην Ιταλία το 2016, με 18.200 ανθρώπους να έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στη χώρα. Το ίδιο διάστημα το 2014 και το 2015 είχαν φθάσει 10.000 άτομα.

The post Guardian: Τούρκοι διακινητές ξεκινούν το Σαββατοκύριακο τη μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα