Food shaming: «Ό,τι είναι στο πιάτο μου, είναι δική μου δουλειά»

20:40 16/11/2022 - Πηγή: iPop

Ξέρεις τι είναι food shaming; Ίσως έχεις διαβάσει για τις διαταραχές που σχετίζονται με την διατροφή και οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό. Μας πέφτει πολύ λόγος τελευταία για το τι τρώει ο άλλος δίπλα μας, πόσο τρώει, γιατί το τρώει και το γνωστό «ξέρεις τι ώρα είναι και θα φας υδατάνθρακα»; Το food shaming μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο με αποτέλεσμα προβλήματα εικόνας-σώματος

και φυσικά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τι είναι food shaming

Το food shaming είναι μια έννοια που σχετίζεται με το να ντρέπεσαι για το σώμα σου ή την εμφάνισή σου και συνήθως έχει να κάνει με την παρακολούθηση του βάρους (η εμμονική διατήρηση ενός «ιδανικού» βάρους). Ενώ το food shaming ορίζεται ως την ντροπή για τις διατροφικές του επιλογές. Έχει βαρύ ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και διατροφικές διαταραχές.

Τι είναι σωστό και τι λάθος;

Ποιος επιτρέπεται να κάνει σχόλια για το φαγητό που τρώμε; Ο γιατρός και ο διατροφολόγος που μας παρακολουθεί. Όχι αν είσαι γιατρός ή διατροφολόγος και βρεθούμε σε ένα χώρο μαζί τυχαία. Δεν γνωρίζεις το ιστορικό μου και δεν χρειάζομαι καμία διατροφική συμβουλή εκτός αν τη ζητήσω.

Όλοι ξέρουμε για τον εαυτό μας τι είναι «σωστό» και τι «λάθος» να το τρώμε. Σχόλια του τύπου: «Θέλεις πραγματικά να το φας αυτό»; «Ξέρεις ότι δεν πρέπει να το φας αυτό»· «Είσαι βέβαιη ότι θέλεις να πάρεις την επιπλέον μερίδα;»; «Γιατί δεν τρως περισσότερο»; «Πρέπει να φας αυτό, αυτό είναι καλό για σένα», κ.λπ., φύγε μακριά. Όλα αυτά τα σχόλια σε κρίνουν για τις διατροφικές σου επιλογές.

Pexels

Όσο και αν θέλουμε να το παίξουμε γνώστες ή ξερόλες, οποιαδήποτε μη επαγγελματική συμβουλή σχετικά με τη διατροφή, δεν είναι ευπρόσδεκτη αν δεν ζητηθεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει σε κανέναν τι πρέπει να φάει και πόσο από αυτό που σκοπεύει να φάει, εκτός αν είναι ο επαγγελματίας υγείας που τον κουράρει. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες.

Άλλωστε αυτά είναι τα πρότυπα που τίθενται στο μυαλό εκείνου που θα πει την συμβουλή και όχι εκείνου που θα δεχθεί το σχόλιο. Αυτό έχει αποδειχθεί μέσω της θεωρίας της «Ηθικοποίησης της επιλογής τροφίμων», μια έννοια που εισήχθη για πρώτη φορά από τον Paul Rozin, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία αφορούσε στην ηθικοποίηση των διατροφικών επιλογών και σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο κάποιος ονομάζει κάποια τρόφιμα ως «καλά» και «κακά» ανάλογα με τη δική του ηθική πυξίδα. Για παράδειγμα, ένας χορτοφάγος θα επέκρινε τις διατροφικές επιλογές κάποιου που τρώει κρέας και αυγά. Ομοίως, ένας βίγκαν μπορεί να επικρίνει τις διατροφικές επιλογές ενός χορτοφάγου.

Πόσο άκακο είναι τελικά αυτό το σχόλιο;

Κάποιοι μπορεί να το μεταφράσουν ως ένα άκακο σχόλιο που προέρχεται από ανησυχία από τους φίλους και τους συγγενείς. Ό,τι είναι μέσα στο πιάτο μου είναι μόνο δική μου δουλειά. Όσο και αν ο σκοπός σου είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον, λυπάμαι αλλά δεν σε αφορά.

Φυσικά στο σημείο αυτό μπορεί για άλλη μια φορά να ταιριάξουν οι προβολές. Οι προβολές είναι αυτά που έχουμε μέσα μας, μπορεί καν να μην τα βλέπουμε, όμως τα βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα στους άλλους. Μπορεί μάλιστα να μας ενοχλεί το γεγονός ότι ο άλλος είναι πολύ καλά με τις επιλογές του και τους υπενθυμίζουμε τον τρόπο θα «έπρεπε» να νιώθουν.

Με εσένα αγαπητέ το έχεις το πρόβλημα και όχι με το τι επιλέγω εγώ να βάλω μέσα στο πιάτο μου. Βρες τα με τον εαυτό σου, θα βοηθήσεις και εσένα αλλά και τους άλλους ανθρώπους γύρω σου με τον τρόπο αυτό.

Πώς να ξεφύγεις από αυτό το μοτίβο;

Πώς όμως ξεφεύγει κανείς από αυτό το υποσυνείδητο μήνυμα και τη συνεχή κριτική σχετικά με τις διατροφικές επιλογές των τροφίμων και τις ποσότητες; Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά κάποιος πρέπει να περάσει από το δικό του ταξίδι στο φαγητό για να καταλάβει τι λειτουργεί για εκείνον και να τηρήσει αυτό ή να ζητήσει συνειδητά καθοδήγηση από τον γιατρό, τον διατροφολόγο και τον γυμναστή του. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό που λειτουργεί για τους άλλους, μπορεί να μην λειτουργεί για εμάς.

Πώς η λάθος εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μπορεί να σε οδηγήσει να πάρεις λάθος απόφαση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Food shaming: «Ό,τι είναι στο πιάτο μου, είναι δική μου δουλειά» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα