Γονείς ελικόπτερο: Το στυλ γονεϊκότητας που κανείς δεν θα ήθελε να τον μεγαλώσει

19:10 16/11/2022 - Πηγή: iPop

Τι είναι γονείς ελικόπτερο; Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει γονείς οι οποίοι εμπλέκονται υπερβολικά στη ζωή των παιδιών τους. Πέφτουν κατά πάνω τους με οτιδήποτε μπορεί να τα απασχολεί. Πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο όρος ήταν πίσω στο 1969, στο βιβλίο του Dr. Haim G. Ginott Between Parent & Teenager. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​ανατροφή με στυλ ελικόπτερο, έγινε ένας δημοφιλής τρόπος για να περιγραφεί αυτό το στυλ

ανατροφής παιδιών και τα αποτελέσματα της ανατροφής αυτού του μοντέλου διαπιστώνουμε πια σήμερα.

Τι είναι οι γονείς ελικόπτερο και τα χαρακτηριστικά τους;

Οι γονείς ελικόπτερα, όχι μόνο αιωρούνται από πάνω από το παιδί τους για να προβλέψουν και να αποτρέψουν τυχόν εμπόδια στο μονοπάτι της ζωής του παιδιού τους, αλλά καθώς μεγαλώνει το παιδί τους, συνεχίζουν αυτή τη συμπεριφορά ακόμα και όταν τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι για σπουδές.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτό το στυλ ανατροφής είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να βαδίσουν το μονοπάτι της ζωής τους μόνα τους. Κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική και ψυχική υγεία και ωριμότητα.

Χαρακτηριστικά ενός γονέα ελικοπτέρου

Οι γονείς ελικόπτερα συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι αιωρούνται πάνω από τα παιδιά τους. Κάποιοι από τους τρόπους που μπορεί να επέμβουν είναι:

Δεν επιτρέπεται στα παιδιά (ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας) να κάνουν επιλογές κατάλληλες για την ηλικία τους.Καθαρίζουν το δωμάτιο ακόμα και ενός εφήβου αντί να το κάνει το ίδιο το παιδί.Ανακατεύεται και διαπραγματεύεται εκείνος τις συγκρούσεις μεταξύ του παιδιού και των φίλων του.Επιβλέπει και ελέγχει τις εργασίες ακόμα και στους μαθητές γυμνασίου.Παρακολουθεί αναλυτικά τη διατροφή του παιδιού.Στέλνει πάρα πολλά μηνύματα και τηλεφωνεί συνεχώς στο παιδί που ζει μακριά από την πόλη του.Παρεμβαίνει πολύ στη ζωή του παιδιού-εφήβου για να αποτρέψει τυχόν αποτυχίες.FreepikΑποτέλεσμα

Ο αντίκτυπος της ανατροφής των παιδιών με γονείς ελικόπτερο συνήθως δεν είναι τόσο καταστροφικός. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι γονείς έχουν συχνά στενές και στοργικές σχέσεις με τα παιδιά τους. Η ανατροφή συνδέεται με τη ζεστή και υποστηρικτική γονική συμπεριφορά που περιλαμβάνει συνεχή επικοινωνία, συναισθηματική υποστήριξη και ανοιχτό πνεύμα μεταξύ γονέων και παιδιών, μέχρι ενός ορίου φυσικά.

Αλλά τα αποτελέσματα των περισσότερων γονιών ελικοπτέρων δεν είναι όλα καλά. Για παράδειγμα, μια μελέτη περισσότερων από 300 φοιτητών κολεγίου διαπίστωσε ότι τα παιδιά γονέων που αιωρούνται πάνω από το κεφάλι τους, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες και λιγότερους πόντους στην ψυχική και ψυχολογική τους ευεξία.

Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό από τους συνομηλίκους τους να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος ή την κατάθλιψη.

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ της υποστηρικτικής γονικής συμπεριφοράς και εκείνης που μοιάζει με ελικόπτερο; Το κλειδί είναι αν η κατάσταση απαιτεί από τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά. Αυτό εξαρτάται τόσο από τις περιστάσεις όσο και από την ηλικία του παιδιού.

7 πράγματα που ξέρουν σήμερα τα παιδιά μας και τα κάνουν μια εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μας

Πώς δημιουργούνται οι γονείς ελικόπτερα;Άγχος για τα παιδιά τους

Η αστείρευτη πρόσβαση σε πληροφορίες έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, οι γονείς να ακούνε συνεχώς για κάθε είδους κινδύνου που υπάρχει περίπτωση να απειλήσει τα παιδιά τους. Πολλές από αυτές τις απειλές είναι σπάνιες ή υπερβολικές. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι οι γονείς συχνά νιώθουν τεράστιο και πολλές φορές παράλογο άγχος για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Θέλουν να τα «προστατέψουν»

Ναρκωτικά, κακές συναναστροφές, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κακοποίηση κάθε είδους. Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Οι γονείς είναι φυσιολογικό να ανησυχούν, μέχρι ενός σημείου και για το πώς θα επηρεάσουν το μέλλον του δικού τους παιδιού. Η λύση που βρήκαν λοιπόν είναι να παρακολουθούν στενά τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να πετύχουν με όποιον τρόπο μπορούν. Αυτό είναι καλό μέχρι ενός βαθμού. Αλλά όταν η φροντίδα ξεπερνά τα όρια, τα παιδιά υποφέρουν.

Κρίνοντας τον εαυτό τους από τα επιτεύγματα του παιδιού τους

Οι γονείς μερικές φορές βλέπουν τις συμπεριφορές και τα επιτεύγματα του παιδιού τους ως αντανάκλαση του εαυτού τους και των γονεϊκών τους δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια, υπερεπενδύουν στο παιδί τους και στο να το βοηθήσουν να αποφύγει τις αποτυχίες και να είναι «ό,τι καλύτερο μπορεί» αλλά συνήθως αυτό μπορεί να το κάνει περισσότερο για εκείνους παρά για το παιδί τους.

Προσπαθούν να κάνουν καλύτερα από ό,τι έκαναν οι δικοί τους γονείς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη καθώς μεγαλώνουν και γίνονται έφηβοι και αργότερα ενήλικες. Όμως οι γονείς πρέπει να σέβονται τα όρια για να ωριμάσουν και να ευδοκιμήσουν οι έφηβοι.Οι αιωρούμενοι γονείς μερικές φορές αντισταθμίζουν τη δική τους εμπειρία μεγαλώνοντας. Όμως τα παιδιά τους αισθάνονται πνιγμένα παρά αγαπημένα.

Τελικά, έτσι το βοηθάς;

Έχει σημειωθεί ότι τα παιδιά με γονείς ελικόπτερα, μπορεί να είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις προκλητικές απαιτήσεις της ενηλικίωσης. Σαν γονείς στο φινάλε ένα σκοπό δεν έχουμε; Να «φτιάξουμε»-αναθρέψουμε-μεγαλώσουμε πλήρεις, ενήλικες, αυτόνομες προσωπικότητες που δεν χρειάζονται κανέναν άλλο να έρθει να βγάλει το φίδι από την τρύπα για εκείνα.

Η ζωή δεν έρχεται με manual οδηγιών και όπως και εμείς μάθαμε βαδίζοντας μόνοι μας το μονοπάτι της ζωής, έτσι θα μάθει και το παιδί μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε συνεχώς από πάνω τους και να πατρονάρουμε την επόμενή τους κίνηση. Τα παιδιά μας δεν χρειάζονται υποβολέα, δεν χρειάζονται να γίνουν φερέφωνα κανενός ούτε να χρειάζονται ανθρώπους-Θεούς να θαυμάζουν και να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Τα παιδιά των γονέων ελικοπτέρων δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και τις απορρίψεις και αυτό ξεκινά από τη νηπιακή ηλικία και τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

Αφήστε τα παιδιά να αποτύχουν. Κανένας γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του να αποτυγχάνει. Ωστόσο, η αποτυχία είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής, ιδιαίτερα όταν οι έφηβοι αρχίσουν να έχουν περισσότερη αλληλεπίδραση στον κόσμο χωρίς τη συμμετοχή των γονέων. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερα μαθήματα ζωής από την επιτυχία.

«Δύο πράγματα πρέπει να παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους: Ρίζες και φτερά»! Οδηγός επιβίωσης για αγχωμένες μαμάδες σχετικά με την πρώτη φορά του παιδιού στο σχολείο

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γονείς ελικόπτερο: Το στυλ γονεϊκότητας που κανείς δεν θα ήθελε να τον μεγαλώσει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γονείς,goneis