Eurogroup: «Πράσινο φως» για τα προσχέδια των προϋπολογισμών- Ποιες χώρες χρειάζονται νέα μέτρα;

18:07 5/12/2016 - Πηγή: iPop

Τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκρινε το Eurogroup κατά την πρωινή του συνεδρίαση. Ουσιαστικά, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έκαναν έκκληση προς τις χώρες που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο να προχωρήσουν σε παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2017 και να λάβουν νέα μέτρα. Οι χώρες τις οποίες αφορά η λήψη νέων μέτρων είναι οι εξής: Βέλγιο,

Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Λόγω βέβαια της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα, οι ΥΠΟΙΚ έδειξαν πιο επιεική στάση απέναντί της.

«Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Για την Κύπρο ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».

Παράλληλα, τα μέλη του Eurogroup απέρριψαν την εκτίμηση της Κομισιόν αναφορικά με την ανάγκη για μια θετική δημοσιονομική στάση ύψους 0,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2017.

«Το Eurogroup δε συμφώνησε στο να μπει ένας αριθμός, ένας στόχος για το 2017, αλλά δέχθηκε μια ελαφρώς πιο επεκτατική δημιοσιονομική πολιτική. Υπάρχει πάντα απογοήτευση όταν δεν γίνεται αποδεκτή μια πρόταση, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η οικονομική λογική που επικρατεί», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Τέλος, το Eurogroup, σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, χαιρέτισε τη λήψη μέτρων από μεριάς των τριών ισχυρότερων χωρών- Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, εάν εκείνες το επιθυμούν προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και η εσωτερική ζήτηση.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, με βασικό θέμα την Ελλάδα.

The post Eurogroup: «Πράσινο φως» για τα προσχέδια των προϋπολογισμών- Ποιες χώρες χρειάζονται νέα μέτρα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurogroup, Πράσινο, ϋπολογισμών- Ποιες,Eurogroup, prasino, ypologismon- poies