7 Μύθοι για την αιμοδοσία και όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

20:00 9/3/2022 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για την αιμοδοσία που μπορεί εξαιτίας αυτών να παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά αιμοδοσίας στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι είμαι αιμοδότης από το 2019 και είχα και εγώ τις επιφυλάξεις μου πριν κάτσω στην καρέκλα του αιμοδότη. Μάζεψα σε αυτό το άρθρο όλους τους φόβους, τους μύθους και τις επιφυλάξεις που είχα και εγώ και που μπορεί να έχεις και εσύ αν το σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε αυτήν την μέγιστη πράξη αγάπης και εθελοντισμού που μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.

Μύθοι για την αιμοδοσία

10 Οργανώσεις και Οργανισμοί στην Ελλάδα

που θαυμάζουμε για το έργο τους, σε δύσκολες και εύκολες περιόδους

Πολλοί εθελοντές αιμοδότες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δωρίσουν αίμα, κυρίως λόγω των αντιλήψεων που μπορεί κάποτε να ήταν αληθινές αλλά δεν είναι πλέον ή που δεν ήταν ακριβείς εξαρχής.

Μύθος 1: Τα άτομα με τατουάζ και piercing δεν μπορούν να δώσουν αίμα
Πολλοί άνθρωποι με τατουάζ υποθέτουν ότι δεν μπορούν να δώσουν αίμα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετά ακριβές. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά από 6 μήνες μπορείς να κάνεις.

Μύθος 2: Αν έχεις κάνει εμβόλιο κατά του COVID-19, δεν μπορείς να δώσεις αίμα
Το αντίθετο μάλιστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να περιμένεις. «Τα εμβόλια κατά του COVID-19 που είναι αποδεκτά χωρίς περιόδους αναβολής είναι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον FDA».

Παιδικός Καρκίνος: Πώς μπορώ να βοηθήσω και εγώ τους μικρούς ήρωες;

Μύθος 3: Δεν μπορώ να δώσω αίμα
Τα περισσότερα άτομα ηλικίας 18-65 ετών μπορούν να δωρίσουν αίμα, αρκεί να πληρούν τις απαιτήσεις υγείας και βάρους (οι αιμοδότες πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 κιλά).

Μύθος 4: Δεν μπορείς να κάνεις δωρεά αν είχες COVID
Αν αυτή τη στιγμή έχεις COVID-19 ή εμφανίζεις συμπτώματα που μοιάζουν με COVID-19, μην επιχειρήσεις να δώσεις αίμα. Θα πρέπει να ξεκουραστείς και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Αλλά μόνο και μόνο επειδή είχες COVID-19 στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δώσεις αίμα στο μέλλον. Οι δότες πρέπει να είναι χωρίς συμπτώματα για 14 ημέρες από την τελευταία ημέρα που είχαν οποιοδήποτε είδος συμπτωμάτων.

Μύθος 5: Η αιμοδοσία μας κάνει πιο ευάλωτους στον COVID
Εφόσον λαμβάνεις τυπικές προφυλάξεις κατά του COVID-19 (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση), η αιμοδοσία δεν θα σε βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Και δεν θα αυξήσει την έκθεσή σου περισσότερο από τον γενικό κίνδυνο να φύγεις από το σπίτι, ούτε θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αιμοδοσία έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα για την αύξηση της προσωπικής ευαισθησίας στον COVID-19.

Μύθος 6: Η αιμοδοσία πονάει
Δεν πονάει, η διαδικασία θυμίζει αιμοληψία μόνο που διαρκεί λίγα λεπτά παραπάνω. 10 λεπτά από τη ζωή σου συγκεκριμένα. Μια βαθιά ανάσα πριν είναι η ιδανική λύση για εκείνους που φοβούνται τις βελόνες. Ήμουν και εγώ μια από αυτές, αλλά δεν πονάει καθόλου, στο λέω με το χέρι στην καρδιά!

Μύθος 7: Οι ομοφυλόφιλοι δεν επιτρέπεται να προσφέρουν αίμα: Η αλήθεια είναι ότι αυτό ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα, αλλά πλέον όλοι οι άνθρωποι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια υγείας και ηλικίας μπορούν να προσφέρουν αίμα. Δεν αποκλείεται κανένας άνθρωπος από την διαδικασία πια λόγω της σεξουαλικής του προτίμησης.

Η προετοιμασία

Πριν δώσουμε αίμα καλό είναι να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε φάει ένα καλό γεύμα πριν και να έχουμε ενυδατωθεί καλά τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, όταν θα πάμε για αιμοδοσία, ο γιατρός θα μας πάρει την πίεση και λίγο αίμα από το δάχτυλο για να ελέγξει τον αιματοκρίτη μας. Σε περίπτωση που έχουμε κάποια ασθένεια όπως Ηπατίτιδα ή AIDS δεν δίνουμε αίμα και συμπληρώνουμε με ειλικρίνεια το ιστορικό που θα μας ζητηθεί.

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη εθελοντισμού και αγάπης και είναι είναι ένα δώρο ζωής για κάποιον άγνωστο. Για κάποιον άνθρωπο που δεν έχει κανέναν να δώσει για εκείνον αίμα. Μη ξεχνάμε ότι κάθε φορά που δίνουμε αίμα καταγράφεται στην κάρτα μας και σε περίπτωση που χρειαστούμε μπορούμε να πάρουμε φιάλες οποτεδήποτε χρειαστούμε για εμάς ή για κάποιον δικό μας άνθρωπο. Κάθε φορά που δίνεις αίμα παίρνεις βεβαίωση αιμοδοσίας και μπορείς να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου.

Υ.Γ: Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείς να βρεις στο Bloode που είναι οργανισμός για την αιμοδοσία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 7 Μύθοι για την αιμοδοσία και όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα