5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης – Τι προκαλεί στον οργανισμό σου;

13:44 3/3/2022 - Πηγή: iPop

Από τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός σου – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος – η πρωτεΐνη δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο να ξεφεύγει από τον έλεγχό σου. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «δομικό στοιχείο της ζωής», αλλά η υπερβολική κατανάλωσή της είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα. Πώς μπορείς, όμως, να καταλάβεις ότι καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης;

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεις την ημέρα;

Σύμφωνα με το Food and Nutrition

Board, Institute of Medicine, National Academy of Sciences, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης πρέπει να καταναλώνει ένα άνθρωπος την μέρα ανάλογα την ηλικία του:

0 έως 6 μηνών: 9,1 γρ6 έως 12 μηνών: 11 γρ1 έως 3 ετών: 13 γρ4 έως 8 ετών: 19 γρ9 έως 13 ετών: 34 γρ​Γυναίκες ηλικίας 14 έως 18 ετών:​ 46 γρΆντρες ηλικίας 14 έως 18 ετών: ​52 γρ​Γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω:​ 46 γρ​Άντρες ηλικίας 19 ετών και άνω:​ 56 γρΓυναίκες που είναι έγκυες ή θηλαζουν:​ 71 γρ

6 τρόποι με τους οποίους οι χουρμάδες μπορούν να σε κάνουν πιο υγιή και 4 λαχταριστές ιδέες για να τους απολαύσεις

Ποια είναι τα 5 σημάδια για υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης;Είσαι αφυδατωμένη

Η αφυδάτωση είναι μια παρενέργεια που μπορεί να προκληθεί όταν η κατανάλωση πρωτεΐνης υπερβαίνει τις ανάγκες του σώματός σου.

Πράγματι, ακόμα κι αν η πρόσληψη νερού δεν έχει αλλάξει καθόλου, μπορεί να αισθάνεσαι αφυδατωμένη ως αποτέλεσμα μιας διατροφής πλούσιας σε κρέας, αυγά, γιαούρτι και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Έχεις πονοκέφαλο και νιώθεις αδύναμη

Οι πονοκέφαλοι και η γενική κόπωση είναι δύο άλλες πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν εάν είσαι αφυδατωμένη από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης.

Αυτά τα συμπτώματα από την υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα της κέτωσης του σώματος.

Η κέτωση είναι μια μεταβολική κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα βασίζεται σε λίπος για καύσιμο αντί για ζάχαρη από υδατάνθρακες. Είναι ο στόχος πίσω από τη δίαιτα κέτο.

Νιώθεις δυσκοιλιότητα

Εάν καταναλώνεις πολλή πρωτεΐνη, το πιθανότερο είναι ότι περιορίζεις έναν άλλο τομέα της διατροφής σου, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνεις θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και αυτό να οδηγεί στη δυσκοιλιότητα.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες , όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, μπορεί να βοηθήσουν στην παραγωγή πιο μαλακών, πιο ογκωδών κοπράνων, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Παίρνεις βάρος

Μια άλλη πιθανή επίδραση της υπερβολικής πρωτεΐνης είναι η αύξηση βάρους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν αντικαθιστάς θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου 2015 στο ​Clinical Nutrition, η οποία διαπίστωσε ότι τέτοιες δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους.

Επιπλέον, η λήψη υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης από πηγές όπως το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα ή τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην υποστηρίζει την απώλεια βάρους ή τη συντήρησή του.

Αντίστοιχα, βεβαιώσου ότι η πρωτεΐνη που τρως είναι ποιοτική, όπως τα εξής προϊόντα:

Προϊόντα σόγιας όπως το tofu και το tempehΦασόλιαΞηροί καρποίΨάριΠουλερικά χωρίς πέτσαΓαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως άπαχο γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Είσαι λιποβαρής και θες να πάρεις κιλά; Χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το βάρος σου γρήγορα!

Πέτρες στα νεφρά

Αν έχεις προβλήματα με τα νεφρά σου, η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να ελέγξεις.

Η κατανάλωση πάρα πολλών ζωικών πρωτεϊνών – όπως στο κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά – θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος του σώματός σου, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει στην ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μειώνει επίσης τα επίπεδα κιτρικού άλατος στα ούρα, που είναι μια χημική ουσία που εμποδίζει το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης – Τι προκαλεί στον οργανισμό σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΐνης –,ΐnis –