4 βήματα για να μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει τον εαυτό του

20:31 10/10/2020 - Πηγή: iPop

Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η αυτοεκτίμηση για μία καλή, γεμάτη ζωή; Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι έχουμε νοιώσει την τεράστια σημασία της αυτοεκτίμησης και των προεκτάσεων που αυτή έχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Τι κάνεις όμως με την αυτοεκτίμησή σου, όταν ζεις σε έναν κόσμο που η instagramική τελειότητα σου ψιθυρίζει ακατάπαυστα λόγια ανεπάρκειας κάθε φορά που scrollάρεις στο κινητό; Και τι κάνεις όταν σε αυτόν τον ίδιο κόσμο, ζει το παιδί σου και scrollάρει περισσότερο από σένα και πολλές φορές όταν εσύ δεν είσαι καν εκεί; Πώς άραγε μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα

παιδιά μας θα έχουν ιδανικά επίπεδα αυτοεκτίμησης μεγαλώνοντας; Παρακάτω θα μάθετε τα 4 βήματα για να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση στα παιδιά σας.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον δε χρειάζεται να έχετε άγχος, διότι οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως ακόμα και στη σημερινή εποχή που βρίθει από εικόνες ψεύτικης τελειότητας, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης στα παιδιά δεν είναι άπιαστο όνειρο. Δεύτερον, αν θεωρείτε πως το να επιβραβεύετε τα παιδιά σας λέγοντας τους πόσο υπέροχα είναι εκατόν σαράντα πέντε φορές την ημέρα, αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση τους κάνετε λάθος. Τρίτον και ίσως σημαντικότερο, η αυτοεκτίμηση – όπως όλα τα σημαντικά στη ζωή – δεν προσεγγίζεται με συντομεύσεις και κολπάκια, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα ενός συνολικού τρόπους ζωής και αλληλεπίδρασης με τα παιδιά μας.

Με αυτά κατά νου, ακολουθούν μερικές – επιστημονικά τεκμηριωμένες – στρατηγικές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους.

Στρατηγικές για να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση στα παιδιά σας

#1 Κάντε στην άκρη

Κάντε στην άκρη σημαίνει να σταματήσετε να θυμίζετε στο παιδί πόσο υπέροχο είναι ό,τι και αν κάνει και να το αφήσετε να πάρει ρίσκα, να κάνει επιλογές, να λύσει προβλήματα και να επιμείνει σε κάτι που έχει ξεκινήσει ακόμα και αν εσάς σας φαίνεται άκαρπο ή άσκοπο.

#2 Μάθετε να επαινείτε

Οι ακατάπαυστοι έπαινοι λειτουργούν βραχυχρόνια γιατί τα παιδιά διψούν για την αποδοχή μας. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως τελικά δεν είναι παραγωγικό με κανέναν τρόπο να εκμεταλλευόμαστε την εξάρτηση τους για το δικό μας βόλεμα. Ο έπαινος δεν είναι υποκατάστατο άλλων ελλείψεων. Αν κάποιος, για παράδειγμα, δουλεύει δώδεκα ώρες την ημέρα, είναι πολύ εύκολο να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την απουσία του με καλά λόγια. Αυτού του είδους οι έπαινοι όμως, δεν είναι παρά ένα χαλί κάτω από το οποίο σπρώχνουμε τα κακώς κείμενα και αργά ή γρήγορα τα παιδιά μας είτε θα αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα των λόγων μας, είτε απλά θα γίνουν εθισμένα στα γλυκόλογα, καθώς θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την αξία τους μέσα από το τι κάνει εμάς να χαμογελάμε.

Με ποιον τρόπο πρέπει να επαινούμε;

Επαινέστε την προσπάθεια και την επιμονή και όχι το αποτέλεσμα.Ρίξτε το πάνω τους, που σημαίνει μη λέτε “είμαι περήφανος για σένα” αλλά “δούλεψες τόσο σκληρά για αυτό που θα πρέπει να είσαι περήφανη για σένα”. Μην επαινείτε αποδίδοντας αξία. Δηλαδή αντί να πείτε “τι καταπληκτική ζωγραφιά είναι αυτή”, πείτε “μου αρέσουν πάρα πολύ τα χρώματα που διάλεξες”. Να επαινείτε συγκεκριμένες συμπεριφορές και όχι συνολικές, γιατί έτσι καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά είναι κάτι που επιλέγουν και όχι κάτι που είναι τα ίδια. Οπότε αντί να πείτε ότι “ήσουν καταπληκτικός σήμερα με το μπαμπά”, πες “ήσουν καταπληκτικός που βοήθησες το μπαμπά σήμερα με τα ψώνια”.

#3 Χρησιμοποιήστε την αποτυχία σαν ευκαιρία

Η Δρ Kathy Hirsh-Pasek, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Temple, λέει: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά να έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να αναλάβουν κινδύνους χωρίς να αισθάνονται ότι οι γονείς τους θα τους επικρίνουν ή θα τους διορθώσουν για κάτι που κάνει λάθος».

Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Βαθιά ανάσα και αφήστε το παιδί να προκαλέσει τον εαυτό του, να κάνει λάθη και περιστασιακά να αποτύχει. Στη συνέχεια, ξεκαθαρίστε ότι εξακολουθείτε να το αγαπάτε το ίδιο ανεξάρτητα από το πώς τα πήγε. Εάν εστιάζετε μόνο στα φοβερά του επιτεύγματα, μπορεί να αρχίσει να πιστεύει ότι η αγάπη σας βασίζεται στις επιδόσεις τους στο σχολείο ή στο πόσο καλά τα πήγε στον αγώνα μπάσκετ. Το να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε άνευ όρων και επιδόσεων, τα βοηθά να νιώσουν ότι μπορούν να αγαπηθούν και να γίνουν αποδεκτά για αυτό που είναι και όχι για αυτό που κάνουν, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν μιλάμε για αυτοεκτίμηση.

#4 Αποφύγετε την σκληρή κριτική και τον σαρκασμό

Οι γονείς φαντάζουν για υπερήρωες στα παιδιά αλλά είναι μόνο άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πουν πράγματα που δεν τα εννοούν. Τούτο θέλει πολλή προσοχή, διότι όπως λέει και ο Δρ Kenneth Barish, το πιο κοινό πρόβλημα που έχει δει ως σύμβουλος οικογενειών, είναι ότι οι γονείς είναι ασυναίσθητα πολύ επικριτικοί με τα παιδιά τους.

Να ξέρετε ότι τα παιδιά θέλουν να τα πάνε καλά. Ακόμα και όταν προσποιούνται διαφορετικά, θέλουν οι γονείς τους να τους εγκρίνουν και να είναι περήφανοι γι ‘αυτά. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα παιδιά μας (ή ο τρόπος που πιστεύουν ότι τα βλέπουμε) μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους.

Τι κάνουμε; Κάνουμε κριτική αλλά ακολουθώντας τις εξής πέντε απλές οδηγίες:

α. Μην κάνετε κριτική μπροστά σε άλλους

β. Μην κάνετε κριτική όταν έχετε τα νεύρα σας

γ. Κάντε κριτική που έχετε σκεφτεί καλά

δ. Κάντε κριτική ευγενικά

ε. Φροντίστε κάθε κριτική να ξεκινά πάντα με κάτι καλό και να μην αγγίζει την αγάπη σας για το παιδί.

Εις το επανιδείν, Κωνσταντίνος

Info!

Ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης είναι Life Coach και διδάσκει πρακτικές μεθόδους που μπορούν πραγματικά να σας αλλάξουν τη ζωή!

Μπορείτε να βρείτε εδώ courses, ιδέες και στρατηγικές για να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και ζείτε.

Ακούστε εδώ τη σειρά με Podcasts του Κωνσταντίνου Καρυπίδη για μια υπέροχη ζωή!

Ακολουθήστε τον στο Instagram και το Facebook.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 4 βήματα για να μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει τον εαυτό του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα