2016: Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και μια δεύτερη «προίκα» για το 2017

18:15 30/12/2016 - Πηγή: iPop

Το 2016; Μας άφησε με μια αξιολόγηση ολοκληρωμένη και μια δεύτερη να παίρνει παράταση για το 2017! Μετά το «θρίλερ» της πρώτης αξιολόγησης και την δόση που «έσπασε» στα δύο μέχρι να ληφθεί η τελική έγκριση για την εκταμίευσή της, όλοι ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο crash test για την Κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος είχε στόχο να κλείσει το 2016 και με τις δύο αξιολογήσεις ολοκληρωμένες.

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή και συγκεκριμένα απ’ την πρώτη αξιολόγηση

του ελληνικού προγράμματος.

Η πρώτη αξιολόγηση ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο πριν και ειδικότερα στις 14 Ιανουαρίου όταν έγινε και η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2016. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στον Μάιο του 2016 σε νέο Eurogroup αναγνωρίστηκε η συμφωνία ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Θεσμούς.

Όμως η πρώτη αξιολόγηση ΔΕΝ έκλεισε τότε. Η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα μέσα στο επόμενο άμεσο διάστημα και τελικά μετά από πολλές καθυστερήσεις και διαφωνίες, η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε κι επίσημα στις 25 Οκτωβρίου 2016, όταν ο ESM αποφάσισε την εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ που υπολείπονταν, ενώ τον Ιούνιο είχε προηγηθεί η εκταμίευση των πρώτων 7,5 δις.

Τι έγινε μέσα σ’ αυτό το διάστημα;

Κυβέρνηση και Θεσμοί επιδίδονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, με την Κυβέρνηση να δείχνει φανερά ότι ζορίζεται λόγω των σκληρών προαπαιτούμενων μέτρων που περιελάμβανε η πρώτη αξιολόγηση.

Τελικά οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, ενώ η Κυβέρνηση χρειάστηκε 130 μέρες προκειμένου να ολοκληρώσει και να νομοθετήσει όλα τα μέτρα.

Η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, στην επιβολή νέων φόρων,σ τις αλλαγές στις τράπεζες και τις διοικήσεις τους, στις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα.

Ποια ήταν τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης;Εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.Συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.Μεταφορά της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο.Έναρξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος απ’ το ΤΑΙΠΕΔ για την μακροπρόθεσμη (διάρκειας 35 ετών) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων.Μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.Αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών και του ΤΧΣ.Επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.Υιοθέτηση απ’ την εθνική νομοθεσία του Ευρωπαϊκού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.Τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.Ψήφιση απ’ τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό.Λήψη μέτρων για παροχή επαρκών πόρων, προκειμένου η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.Διορισμός του συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.Έναρξη του διαγωνισμού για πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 20% που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.Λήψη μέτρων αλλά ψήφιση νομοθεσίας εάν είναι απαραίτητο για ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.«Κόφτης» δαπανών: Ο κόφτης δαπανών θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση απ΄τους δημοσιονομικούς στόχους προκειμένου να μην υπάρχει παρέκκλιση απ’ τα συμφωνημένα.ΕΝΦΙΑ: Αύξηση από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).Κόκκινα δάνεια: Πωλούνται σε ξένα funds τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, εκτός από εκείνα που έχουν δοθεί σε πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς.«Μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ κάθε Γενάρη. Η πρώτη περικοπή ήρθε τον Ιούνιο, ενώ από εδώ και στο εξής κάθε Γενάρη θα υπάρχουν οι περικοπές που έχουν συμφωνηθεί. Παράλληλα, έγιναν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ και πολλοί συνταξιούχοι το χάνουν τελείως.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πέραν όλων αυτών, το 2016 έφερε αύξηση του ΦΠΑ από 23 σε 24% αλλά και αύξηση στον ΦΠΑ των νησιών, εκτός εκείνων που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Απ’ τα 2,8 δις ευρώ που εκταμιεύθηκαν στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, τα 1,7 δις χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και το 1,1 δις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Η δεύτερη αξιολόγηση που δεν έκλεισε ποτέ μέσα στο 2016

Μόλις έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση και μάλιστα λίγες μέρες πριν κλείσει τυπικά, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση. Οι επικεφαλής των Θεσμών μπορεί να έχουν μεταβεί τρεις φορές στην Αθήνα, όμως, ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων.

Οι Θεσμοί επιμένουν στον στόχο για πλεονάσματα στο 3,5% για το 2018, αλλά και για κάθε επόμενο έτος μέχρι το 2020. Φυσικά, επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με την παρούσα κατάσταση, το ΔΝΤ πιέζει για προκαταβολικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ή εναλλακτικά να τεθεί νέος στόχος με χαμηλότερο πλεονάσματα. Το τελευταίο σενάριο, όμως, βρίσκει αντίθετους τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, «αγκάθι» παραμένουν και τα εργασιακά, καθώς παρά τις δηλώσεις ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, συμφωνία δεν έχουμε δει ακόμα!

Οι δανειστές πιέζουν για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ πλέον η Κυβέρνηση έχει με το μέρος της- όπως υποστηρίζει- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την σχετική του απόφαση, την οποία και θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα μόλις ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση μετά τις γιορτές.

Ορόσημο, είναι σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου για την δεύτερη αξιολόγηση, μέχρι το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία, την οποία και θα αναγνωρίσει το Eurogroup. Όμως, μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρότινος το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποτελούσε ορόσημο και τελικά το 2016 κλείνει χωρίς την β’ αξιολόγηση ολοκληρωμένη.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά το ορόσημο θα τηρηθεί και θα υπάρξει συμφωνία για να μην ζήσει η Ελλάδα ακόμα ένα «θρίλερ» με διαπραγματεύσεις που τραβούν για μήνες, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες στους πολίτες και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Photo: REUTERS/Dado Ruvic

The post 2016: Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και μια δεύτερη «προίκα» για το 2017 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα