Ζημιές 4,9 εκ. ευρώ από το «κούρεμα» του PSI στη ΔΕΥΑ Λάρισας. Προκύπτουν πολιτικές ευθύνες

09:06 15/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ βρίσκεται η έκθεση ορκωτού λογιστή στον οποίο είχε ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης αγοράς ομολόγων από τη ΔΕΥΑΛ την περίοδο 2009 – 2010, ύψους 21 εκατ. περίπου, η οποία συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το Φθινόπωρο του 2014, εντόπισε το ζήτημα της συγκεκριμένης αγοράς ομολόγων , το δημοσιοποίησε

και προχώρησε στην ανάθεση διενέργειας ειδικού ελέγχου σε Ορκωτό Λογιστή. Σημειώνεται πως την ίδια περίπου περίοδο και με αφορμή δημοσιεύματα, εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν αυτεπάγγελτα τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την έκθεση του ορκωτού λογιστή, προκύπτουν τα εξής:

α) Οι αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τη ΔΕΥΑΛ, την περίοδο 2009-2010, ύψους 21 εκατ. περίπου, έγιναν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

β) η έκθεση του ορκωτού λογιστή, διαπιστώνει επίσης ότι η λογιστική αποτύπωση των τόκων και της ζημιάς από την αποτίμηση των ομολόγων, δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στους ισολογισμούς της επιχείρησης για την περίοδο από το 2009 έως το 2011.

γ) Το 2012 και στο πλαίσιο του PSI και το γνωστό κούρεμα των ομολόγων, τα ομόλογα της ΔΕΥΑΛ ανταλλάχθηκαν με 2 ομόλογα του EFSF (ύψους 2,9 εκατ. Ευρώ, με ημερομηνία λήξης το 2013 και το 2014) και νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ύψους 12,2 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα