Ζάκυνθος-ΣΥΡΙΖΑ: «Αποχαιρετισμός» στον αγωνιστή και ζωγράφο Διονύση Παπαδάτο

14:36 27/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με οδύνη «αποχαιρετά» η ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ το συμπολίτη μας, ζωγράφο Διονύσιο Παπαδάτο που έφυγε στις 23 Ιουνίου από τη ζωή, ενώ ακόμα-όπως τονίζει η τοπική οργάνωση-μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά από το χώρο τέχνης “Κρύπτη”, που ο ίδιος επινόησε και δημιούργησε στο Μαχαιράδο, το χωριό καταγωγής του.

Μεταξύ άλλων, η ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στη ζωή και το έργο

του Διονυσίου Παπαδάτου, που είχε δραστηριοποιηθεί καλλιτεχνικά και στο εξωτερικό, επισημαίνει ότι ως μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη αγωνίστηκε για συνδικαλιστικές ελευθερίες και ανθρώπινες αμοιβές, για το δικαίωμα στην παιδεία, με το κίνημα του 15% και για τον εκδημοκρατισμό της χώρας με το κίνημα του 114.
Με την επιβολή της δικτατορίας, συμμετείχε στην αντίσταση, συνελήφθη από την ασφάλεια και βασανίστηκε. Με την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στις διεργασίες για την συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς και μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε στον πολιτικό αυτό χώρο, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ιστορίας Αριστερών Νεολαιών.
Όμως, ολοκληρωτικά τον κέρδισε η ζωγραφική για την οποία είχε δείξει από νωρίς ιδιαίτερη κλίση. Η αίθουσα τέχνης που λειτούργησε για πολλά χρόνια στο Παγκράτι, υπήρξε ζωντανό κέντρο που σύχναζαν γνωστοί σύγχρονοι ζωγράφοι της Αθήνας.
Τέλος, η μόνιμη εγκατάσταση του στη Ζάκυνθο, υπήρξε μία ακόμη σπουδαία περίοδος δημιουργίας, που συμπυκνώνεται στην οργάνωση του χώρου τέχνης “Κρύπτη” η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα σαν ένας χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και ευρέως φάσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα