Ζάκυνθος: Επέτειος Ένωσης-Εκδηλώσεις για γενοκτονία

22:37 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 153 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (21-5-1864), καθώς και των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Κυριακή 21 ΜΑΙΟΥ
Ώρα 10.30
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κκ.

Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο της πόλης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Ρούσσου Αντιγόνη Δ/ντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου (άμμος).

Αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου (Διοικητήριο).

Ώρα 11.30
Στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου θα αρχίσει παρέλαση των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια) των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Ελευθέριος Νιοτόπουλος θα δεχθεί στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο), τις Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές και τους Πολίτες του Νομού.

Ώρα 12.30
Στο Μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Φιολιτίου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Κλαυδιανό «Φιολιταίο» που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών από τις Αρχές.

Ώρα 19.00
Απόδοση φόρου τιμής στους Αγωνιστές στα κελιά των Φυλακών Ενετικού Κάστρου της Πόλης, όπου θα τελεστεί και τρισάγιο. Με τη δύση του ηλίου θα γίνει υποστολή της σημαίας.

ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Σάββατο 20 Μαΐου
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου στις 10.30π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στο οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ..κ. Διονύσιος Δ΄, με το ιερατείο της πόλης.
Ομιλία από τον κ. Χριστόφορο Αντωνιάδη καθηγητή Φυσικής Αγωγής .
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα