Υπερψηφίστηκε στις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

17:31 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια θα γίνει αύριο Τρίτη.

Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Η

συζήτηση για το κάθε άρθρο χωριστά συνεχίζεται.

«Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και Κτηριακές Υποδομές»

Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, επίσης, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τον οργανισμό Κτιριακές Υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τόσο στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όσο και στις Κτιριακές Υποδομές.

Καθησυχάζοντας τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων, οι οποίοι ζήτησαν να πληροφορηθούν για το μέλλον των δύο οργανισμών, ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

«Η μεταφορά στο υπερταμείο δεν σημαίνει και ιδιωτικοποίηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση, και ξεκαθάρισε ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση «προπαγανδιστική τακτική» και «επιλογή υπονόμευσης», όταν υποστηρίζει ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο συνεπάγεται αυτομάτως και την ιδιωτικοποίησή τους.

Οι τόνοι ανέβηκαν, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα μίλησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Οι συσχετισμοί αλλάζουν, η μιζέρια τελειώνει και η χώρα θα μπει σε κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Παπαχριστόπουλος, και μίλησε για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης διερωτήθη εάν η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο συνιστά εθνική πολιτική. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε την ενεργειακή επάρκεια των νησιών.

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αφού ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε μία κατεύθυνση συνολικών ρήξεων.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνά τα πιο επώδυνα μέτρα και, αναφερόμενος στη δημιουργία του υπερταμείου, είπε ότι εκ πρώτης όψεως οι «αποκρατικοποιήσεις μάς βρίσκουν θετικούς, αλλά δεν θέλουμε το ξεπούλημα».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο για την επόμενη δόση. Εστιάζοντας στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό του κατ’ επείγοντος. «Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να την ενδιαφέρει η ουσία. Πρόκειται για μία βαθιά αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας έκανε λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα και αναφερόμενος στις διατάξεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του αποτελούν επιταγές της ΕΕ.

Τι είπαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων και την ένταξη τους στο Υπερταμείο τάχθηκαν στην πλειονότητά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Κτιριακές Υποδομές Α.Ε υποστήριξε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο ένα εργαλείο του κράτους για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων να εντάσσεται στο υπερταμείο.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλης Βλασταράκος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που επιβαρύνει την τσέπη του επαγγελματία γιατρού και ιδιαίτερα των νέων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για προσπάθεια να υποβαθμίσει την σημασία των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, το συνδέει με την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές, ομολογώντας ότι έχει απώλεια κανονιστικής ισχύος.

Παράλληλα έκανε λόγο για μνημείο κυβερνητικής αντιφατικότητας που επιφέρει καίριο πλήγμα και εξουθενώνει με κάθε μέσο τους δικηγόρους και κάθε ελεύθερο επαγγελματία».

Επικριτικός, για τις δυσμενείς, όπως υποστήριξε, αλλαγές που επιφέρει στο κλάδο τους το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Σινιώρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό κόλπο, τονίζοντας ότι μπορεί το 51% να παραμείνει στο υπερταμείο, ωστόσο μπορεί με το 11% να δοθεί το μάνατζμεντ της εταιρίας, οπότε αποχαρακτηρίζεται ως δημόσιος φορέας. «Δεν θα υπάρχει καμία κοινωνική πολιτική σε αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι το νερό», υποστήριξε.

Υπέρ του νομοσχεδίου που θα αναδιαμορφώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως είπε, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρία θα συνδράμει ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο της.

Θετικός επίσης επί του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν βασικά στοιχεία της ΕΕ, που οδηγούν στην ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) Νικόλαος Μεγγούλης υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν προστατεύουν τα τουριστικά καταλύματα και θα οδηγήσουν είτε στο κλείσιμό τους είτε στην παραοικονομία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να περάσει η περιουσία της δημόσιας αυτής εταιρίας στο υπερταμείο.

Ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας» Γεώργιος Τσάμτζης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσιος φορέας, και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Πιτσιόρλα. Όπως είπε οι εργαζόμενοι ταυτίζονται με τις θέσεις του κ. Σκουρλέτη, που είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, και όχι με του κ. Πιτσιόρλα, που θέλει η εταιρία να υπαχθεί στο υπερταμείο και να μην είναι δημόσιος φορέας.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρος Δημητριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα, και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας να εξαιρεθεί από την υπαγωγή της στο υπερταμείο.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τα προαπαιτούμεναΑντιδράσεις για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο ΙδιωτικοποιήσεωνΤα βρήκαν για το νέο υπερταμείο – Πιο κοντά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα