Υπ. Υγείας: Μείωση 17,7 της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο

19:43 21/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στο 17,7% μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 226,1 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, που ήταν 274,7 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της και για την επίτευξη τού στόχου.«Τα στοιχεία τής φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου τού έτους είναι ενθαρρυντικά», σημείωσε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι «μαζί και με την απόδοση των μέτρων τού νέου δελτίου τιμών, αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή, εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο».Επενδύσεις μέσω
κλινικών μελετώνΟ αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε, επίσης, το νέο καθεστώς που διέπει τις κλινικές μελέτες, σε μία προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ώστε διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες να επιλέξουν την Ελλάδα, για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών.
«Η ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, ενισχύεται με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες. Προσδοκούμε τα δύο επόμενα χρόνια να επενδυθούν 300 εκ. ευρώ από φαρμακευτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.Η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και ερευνητικά κέντρα, υστερεί στις επενδύσεις για τις κλινικές μελέτες με μόνο 94 εκ. ευρώ το χρόνο, όταν στην Ουγγαρία, επενδύονται πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, στη Γερμανία οι επενδύσεις για κλινικές μελέτες αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και στην Αγγλία τα 5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια εθνική επένδυση, που δίνει τη δυνατότητα για παραγωγή και δημιουργία, καθώς και βελτίωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος.
«Η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας θεώρησε σκόπιμο, απαραίτητο και αναγκαίο να αποκωδικοποιήσει και να απλουστεύσει διαδικασίες, προκειμένου οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας να είναι γρήγορες και αξιόπιστες», είπε ο κ. Δημόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, τα οφέλη για τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πολλαπλά. Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει την καταβολή του ποσού των 500 ευρώ στο νοσοκομείο για την αξιολόγηση του φακέλου κατάθεσης και επιπλέον 10% επί του συνολικού κόστους της μελέτης και 5% ως bonus για τα ιδρύματα εκείνα τα οποία επιδεικνύουν αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην προώθηση των κλινικών μελετών.Επίσης, παρέχουν στους νοσηλευόμενους ασθενείς φαρμακευτικά σκευάσματα πρώτης γραμμής και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών, δεν επιβαρύνονται τα ίδια, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία από το κόστος των φαρμάκων και από τις ειδικές παρακλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, το οποίο αντιμετωπίζουν οι χορηγοί και προβάλλονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο με την παραγωγή υψηλού ερευνητικού και νοσηλευτικού έργου. Επίσης, το όφελος για τους ερευνητές είναι ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ερευνητικού, τεχνικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και γραμματειακής υποστήριξης και η προβολή του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού τής χώρας, μέσω δημοσιεύσεων ερευνητικού περιεχομένου, σε περιοδικά τής Ελλάδος και τού εξωτερικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα