Υπ. Υγείας «Λαϊκιστές όσοι λένε ότι καταρρέει η δημόσια περίθαλψη»

15:51 11/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

“Στις βασικές πολιτικές δεσμεύσεις στον τομέα της υγείας είναι, η καθολική κάλυψη, η προτεραιότητα στο Δημόσιο σύστημα υγείας και η ηθικοποίηση του συστήματος” υποστήριξε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με θέμα “Υποδομές και Πολιτικές για την υγεία”, κατά τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα στη Λάρισα.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ποιότητα και την αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών και έχουν γίνει πολύ σημαντικές

παρεμβάσεις, οι οποίες είναι μετρήσιμες και ευδιάκριτες.

“Η δημόσια περίθαλψη δεν καταρρέει και όσοι το υποστηρίζουν παίζουν παιχνίδι λαϊκιστικών εντυπώσεων και αντιπολιτευτικής ρητορείας” τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στον τομέα των φαρμάκων, το χαρακτήρισε προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σημείωσε την προοπτική των φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων καθώς επίσης και των επενδύσεων στην καθετοποιημένη παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη, μετά και το πλαίσιο για νόμιμη πρόσβαση σε θεραπείες που προσφέρουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο γ.γ του Υπουργείου κ. Σταμάτης Βαρδαρός επικεντρώθηκε στις προσπάθειες εξορθολογισμού της λειτουργίας των Μονάδων υγείας και των Κέντρων Υγείας. Όπως περιέγραψε, νοικοκυρεύτηκαν δαπάνες κυρίως στα λειτουργικά έξοδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την μείωση των ενοικίων του κτιρίου όπου στεγαζόταν το πρώην ΠΕΔΥ στη Λάρισα από την οποία εξοικονομήθηκαν 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως, την εργαστηριακή αναβάθμιση των δομών με συγκεντροποίηση εργαστηρίων όπως συμβαίνει στην Αττική με τη λειτουργία του Κεντρικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου των Κ.Υ., δομή που πρέπει να επεκταθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Επαμεινώνδας Ζακυνθινός καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Π.Θ μέσα από την ομιλία του ανέδειξε το πρόβλημα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και κυρίως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας και στο οποίο λειτουργούν 16 κλίνες ΜΕΘ αλλά δεν υπάρχουν κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Επεσήμανε την ανάγκη λειτουργίας νέων κλινών με την ανάπτυξη των κλειστών κλινών, την εκπαίδευση του προσωπικού και ανανέωσης του εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ καθώς ο εξοπλισμός είναι 20ετίας.

Ο καθηγητής Ορθοπεδικής κ. Κώστας Μαλίζος κατέθεσε την πρόταση για δημιουργία και λειτουργία στη Λάρισα λόγω γεωγραφικής θέσης, Ογκολογικού Κέντρου όπου θα γίνεται διάγνωση, θεραπεία και εφαρμοσμένη έρευνα.
“Οι καρκινοπαθείς πρέπει να σταματήσουν να μεταναστεύουν. Στα Βαλκάνια υπάρχει κενό. Δεν θα είναι άλλο ένα νοσοκομείο αλλά ένα κέντρο που θα αντιμετωπίζει όπως πρέπει την κάθε περίπτωση. Η κατασκευή του (υπάρχει χώρος δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο) και η λειτουργία του θα κοστίσει 50 εκατ. Ευρώ, αλλά τα έσοδά του κάθε έτος θα ανέρχονται σε 2 εκ. Ευρώ αφού θα εξυπηρετεί 350 ασθενείς”.

Ο Διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία από τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, το οποίο θα πρέπει να μετονομαστεί σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως 52% των ασθενών είναι από τη Λάρισα και το υπόλοιπο ποσοστό από τους γειτονικούς Νομούς. Επεσήμανε μάλιστα πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι εισαγωγές των ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 20%. Σημείωσε πως αξιοποιήθηκε το ανθρώπινο προσωπικό με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λίστες αναμονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα