Ξάνθη:Αγωνία κι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην ΣΕΚΑΠ

20:50 27/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βροντερό παρόν ετοιμάζονται να δώσουν στο Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής την Παρασκευή στις δέκα και μισή το πρωί οι 170 εργαζόμενοι στην Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την ώρα που θα εκδικάζονται τα αιτήματα ανάκλησης των δύο αποφάσεων που έχουν θέσει εν αμφιβόλω την συνέχιση λειτουργίας της μεγάλης Βιομηχανικής Μονάδας της Ξάνθης, που μετρά ήδη μισόν αιώνα ζωής.


Συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, οι τελευταίες εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ

συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης με τη συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, των δύο σωματείων των εργαζόμενων, αλλά και των επικεφαλής των παρατάξεων. Τονίστηκε πως η εταιρία δεν συναινεί σε κρίσεις για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ή επιθέσεις, αλλά ζητά χρόνο να διαχειριστεί νομικά την υπόθεση, προσβάλλοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, χωρίς να μπλοκάρεται η διακίνηση των προϊόντων της εταιρίας από το Τελωνείο. Θα ακολουθήσει σύντομα η έκδοση κοινού ψηφίσματος.

Αγωνία για τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Τελωνείου
Οι εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ πάντως είναι πολύ ανησυχητικές μετά και την τελευταία απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης που αποφάσισε αιφνιδίως να μπλοκάρει την διανομή προϊόντων της εταιρίας στην ελληνική αγορά, μια απόφαση που ακολούθησε το πρόστιμο-μαμούθ των 38,23 εκατ. ευρώ για «έργα και ημέρες» παλαιότερων διοικήσεων από το 2009, προ της εξαγοράς από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2013. Η διοίκηση της εταιρίας, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για αύριο, προκειμένου τα μέλη του να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της εταιρίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρίας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου». Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ειδικοί από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Αρνητική εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και κοινωνικών παραγόντων της Ξάνθης που ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε να μην οδηγηθεί σε αναγκαστικό κλείσιμο μια σημαντική επιχείρηση που στηρίζει την οικονομία της περιοχής. Εντελώς αρνητική εξέλιξη για την ΣΕΚΑΠ, τους εργαζόμενους, την Θράκη και την χώρα ολόκληρη, χαρακτηρίζει την κατάσταση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ζητώντας «να βρεθεί άμεσα μια νομική ή πολιτική λύση, καλώντας τον Περιφερειάρχη να παρέμβει». Στην Ξάνθη τονίζεται πως είναι αδιανόητο να κλείσει μια επιχείρηση που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή. «Δεν αντέχει ο νομός Ξάνθης να χάσει άλλες θέσεις εργασίας και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης.

Κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων των εργαζομένων
Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν τα δύο σωματεία της ΣΕΚΑΠ, οι εργαζόμενοι παίρνουν θέση για τις πρόσφατες εξελίξεις και ζητούν στη στήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας της επιχείρησης. Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Κ. Γαβριηλίδης και Δ. Σαμαράς αναφέρεται: «Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και οι οικογένειές μας με σθένος υποστηρίζουμε την αδιάκοπη λειτουργία της στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής της. Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η ΣΕΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε όλους. Βλέπουμε πλέον ότι έχουμε στο πλευρό μας όλη την τοπική κοινωνία και τους παράγοντες αυτής οι οποίοι αγωνίζονται για την εύρυθμη λειτουργία της. Είναι άδικο για το λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009, να υποσκάπτει το μέλλον της εταιρίας, την οικονομία της περιοχής και το μέλλον μας. Προσβλέπουμε πλέον στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα δικαιώσει την εταιρεία μας στο δίκαιο αγώνα της. Η ανάπτυξη της εταιρείας μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και δώσει ελπίδα σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορικής πορείας της Ελλάδος.»


Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης
Ανακοίνωση για το θέμα της ΣΕΚΑΠ εξέδωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης που ζητά πρωτοβουλίες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί: «Ένας ακόμη οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» στην Ξάνθη κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Μια ιστορική εταιρεία που διεσώθη στο παρά πέντε από τον κ. Ιβάν Σαββίδη και μετετράπη αμέσως, από προβληματική και υπερχρεωμένη, σε κερδοφόρα δίνοντας αναπτυξιακή τροχιά με καινοτόμες ιδέες. Δυστυχώς βρίσκεται σε σημείο ΜΗΔΕΝ και πάλι φορτωμένη από ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατομμύρια ευρώ, από μία περίοδο (2009) που η σημερινή διοίκηση και ο επιχειρηματίας δεν είχαν καμία ευθύνη, παρόλο που η διοίκηση εκείνης της εποχής ΑΘΩΏΘΗΚΕ.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται « Είναι τραγικό, για μία υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εισρέουν εκατομμύρια κάθε χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια έσοδα, να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Κάνουμε έκκληση να βρεθεί άμεσα νομική – πολιτική λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο για να απεμπλακεί η τοπική κοινωνία και η εγχώρια οικονομία από το βάρος των μνημονίων. Θέτουμε το θέμα προ των ευθυνών των τριών βουλευτών του νομού μας προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση διάσωσης της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας. Κάνουμε έκκληση στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες καλώντας τους τρεις βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τους Δημάρχους του νομού μας και όλους τους φορείς σε έκτακτη σύσκεψη – σήμερα κιόλας – προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο, με κοινές θέσεις και προτάσεις για την διάσωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα