Β. Αιγαίο: Ένταση και αποχωρήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

14:25 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέσα σε κλίμα έντασης με αποχωρήσεις και κατηγορώ για τον τρόπο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την περιφερειάρχη για υποβάθμιση της λειτουργίας του σώματος.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας νέος πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξανδρος Ροδίτης που πρότεινε η Περιφερειάρχης, με 21 ψήφους (19 από την πλειοψηφία και δύο από την αντιπολίτευση). Όπως τόνισε στην ΕΡΑ

ΑΙΓΙΟΥ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» Νάσος Γιακαλής «ο πρόεδρος του σώματος προέρχεται από την πλειοψηφία και στηρίξαμε την επιλογή Καλογήρου γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει συνέναιση για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το σώμα. Όταν όμως ήρθε η ώρα της εκλογής του αντιπροέδρου, διαπιστώσαμε ότι η κυρία Καλογήρου παροτρύνει τους συμβούλους της να μη στηρίξουν τον υποψήφιό μας για να μη φανεί η μειωμένη δύναμή της στο σώμα αφού και στελέχη της δικής της παράταξης την κατηγορούν για τακτικισμούς και απείχαν της διαδικασίας. Το περιφερειακό συμβούλιο δε μπορεί να λειτουργήσει όταν η κυρία Καλογήρου προκρίνει το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξής της, η λειτουργία του Περιφερειακού συμβουλίου έχει υποβαθμιστεί».

Επί της διαδικασίας χθες, αντιπρόεδρος με την 3η ψηφοφορία και αφού είχε αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, εξελέγη ο Κωνσταντίνος Γανιάρης, από την παράταξη του Νάσου Γιακαλή, ο οποίος σήμερα έστειλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για την τακτική που ακολουθήθηκε στην ψηφοφορία από την πλευρά της περιφερειακής αρχής . Η παράταξη της Αγλαΐας Κυρίτση «Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή» απέσυρε την υποψηφιότητα του Νίκου Ταναΐνη για τη θέση του Γραμματέα, καταγγέλλοντας την περιφερειακή αρχή για μεθοδεύσεις και τακτικισμούς. Μετά την αποχώρηση του κ. Ταναΐνη, στη θέση του γραμματέα προτάθηκε από την περιφερειακή αρχή ο Μάρκος Ζαννίκος, ο οποίος και εκλέχθηκε με την 3η ψηφοφορία.
Σε γραπτή του δήλωση δύο μέρες πριν την εκλογική διαδικασία ο μέχρι χτες πρόεδρος του σώματος Δημοσθένης Χατζηγιάννης από την πλειοψηφούσα παράταξη , κατηγόρησε την περιφερειάρχη για «πολιτικό τακτικισμό που πρόκρινε το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξής της σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου».

Ανακοίνωση του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο»:

«Μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα, οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε τα όσα διαδραματίστηκαν για να γνωρίζουν και οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου τον «κατήφορο» που έχει οδηγήσει η Περιφερειακή Αρχή και συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης κα Καλογήρου την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν η Περιφερειάρχης «προκρίνει το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξης της, σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου» !!!!

Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, η αντιπολίτευση, αλλά ο πρώην πλέον Πρόεδρος του Π.Σ. κος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της και μίλησε δημόσια για «πολιτικούς τακτικισμούς» της Περιφερειάρχη που υπονομεύουν την λειτουργία του Συμβουλίου !!!!!!

Όλα αυτά δικαιώθηκαν και επαληθεύτηκαν με τα όσα έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση αφού η κα Καλογήρου και οι συνεργάτες της οδήγησαν μια θεσμική διαδικασία σε μια άνευ προηγουμένου εκτροπή προκειμένου να καλύψει τα ενδοπαραταξιακά της προβλήματα.

Αντί να ανταποκριθεί στη βούληση της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης μας δηλαδή, για ενότητα στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως αυτή εκφράστηκε στην εκλογή του Προέδρου στη περίπτωση του δικού της υποψηφίου, εκείνη επέλεξε τους «ανούσιους τακτικισμούς» στην εκλογή του αντιπροέδρου ο οποίος προερχόταν από την παράταξη μας, «υπονομεύοντας» την εκλογή του στη πρώτη ψηφοφορία.

Συνέχισε δε τον «θεσμικό κατήφορο» ψηφίζοντας τον υποψήφιο μας στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία ακόμα και όταν ο υποψήφιος μας είχε αποσυρθεί μετά από καταγγελία της παράταξης μας για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις»!!!!

Απίθανα γεγονότα από μια τραγική Περιφερειακή Αρχή που έχει οδηγήσει σε μαρασμό τα νησιά μας.

Για αυτό τον λόγω η παράταξη μας αποχώρησε από την συνεδρίαση, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τα όσα τραγελαφικά έγιναν με αποτέλεσμα την αποχή όλης της αντιπολίτευσης από την εκλογή Αντιπροέδρου και Γραμματέα, τους οποίους η κα Καλογήρου και η παράταξη της εξέλεξαν μόνοι τους !!!

Όλα αυτά απλά δείχνουν τον πανικό που διακατέχει μια Περιφερειακή Αρχή, που δυστυχώς η συγκυρία έφερε να ασκεί την εξουσία της σε μια εποχή που τα νησιά μας μαστίζονται από διαδοχικές κρίσεις, ανήμπορη όμως τελικά όχι να δώσει λύσεις στα προβλήματα, αλλά να διασφαλίσει και αυτή ακόμη την δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανακοίνωση του συνδυασμού Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή

«Με μια συνεδρίαση-οπερέτα, για την οποία ακέραιη την πολιτική ευθύνη φέρει η περιφερειάρχης Χ. Καλογήρου και η παράταξή της, εξελέγη σήμερα το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Μια μόλις μέρα μετά τις βαρύτατες καταγγελίες του απελθόντος προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη, ο οποίος μίλησε για «πολιτικό τακτικισμό της Περιφερειακής Αρχής όπως αυτή εκφράζονταν από την βούληση της κας Περιφερειάρχη, που προέκρινε το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξης της, σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου», η σημερινή συνεδρίαση ήρθε να επιβεβαιώσει και την ανεπάρκειά τους, αλλά και το ότι αντιλαμβάνονται το Περιφερειακό Συμβούλιο και συνολικά την περιφέρεια ως τσιφλίκι τους.
Η παράταξη της πλειοψηφίας κατά τις ψηφοφορίες εμφανίστηκε υπό διάλυση. Ειδικά μετά την εκλογή του προέδρου και κατά τις ψηφοφορίες για τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου ουδείς μπορούσε να καταλάβει με ποια διαδικασία ψηφίζει και ποιον. Αν και οι προβλέψεις του αντιδραστικού «Καλλικράτη» ορίζουν σαφέστατα πώς γίνεται η ψηφοφορία και πώς κατανέμονται οι θέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις, ωστόσο, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφιζαν, προφανώς εξαιτίας ενδοπαραταξιακών έριδων και σκοπιμοτήτων, κυριολεκτικά ό,τι να ’ναι.
Με συνεχείς λαθροχειρίες και διασταλτικές ερμηνείες του νόμου, κατάφεραν τελικά να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκλέγοντας έναν αντιπρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί, και με την παράταξή μας να αποσύρει την υποψηφιότητα του Νίκου Ταναΐνη για τη θέση του Γραμματέα, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς, η Περιφερειακή Αρχή μπορεί πλέον να «περηφανεύεται» για το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα επιτείνει τη λογική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», για την οποία διακρίνεται η περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου.
Η ανακοίνωση, μάλιστα, της Περιφέρειας για τις σημερινές δημαιρεσίες αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Δυστυχώς για την περιφέρεια και τους νησιώτες μας ο κατήφορος της περιφερειακής Αρχής συνεχίζεται.
Ως παράταξη έχουμε πολλές φορές ζητήσει, μεταξύ άλλων, να γίνει και ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εμμένουμε στην πρότασή, θεωρώντας ότι ειδικά μετά τη σημερινή απογοητευτική εικόνα είναι επιβεβλημένη.
Η διαρκής απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η υποβάθμιση της δημοκρατίας αποτελούν επικίνδυνο δρόμο.»

Οικονομική Επιτροπή

Στην Οικονομική Επιτροπή από την πλευρά της πλειοψηφίας μέλη εξελέγησαν οι:
1. Αγραφιώτης Νικόλαος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Χίου, με αναπληρωτή τον κ. Βεργίνα Κωνσταντίνο, Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Χίου.
2. Βογιατζής Γιώργος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Λέσβου, με αναπληρωτή τον κ. Γενούζο Παναγιώτη, Έπαρχο Ικαρίας.
3. Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Σάμου, με αναπληρωτή τον κ. Αργυρίου Χρύσανθο, Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικού και Οικονομικού.
4. Μπογδάνος Παντελής, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Χίου, με αναπληρώτρια την κα. Κατσανέρη Δέσποινα, Περιφερειακή Σύμβουλο της Π.Ε. Λήμνου.

Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής από την πλευρά της μειοψηφίας εξελέγησαν οι:
1. Νικολάρα Μαρία, Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Λέσβου, με αναπληρωτή τον κ. Σταθακιό Αλέξανδρο, Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Σάμου.
2. Κόρακας Ευστράτιος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Λέσβου, με αναπληρωτή τον κ. Δράκο Αντώνιο, Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Σάμου.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς να αναφερθεί στα όσα την κατηγορούν, δήλωσε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέλεξε σήμερα τον νέο Πρόεδρο, το νέο Προεδρείο και τα νέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, όπως ορίζει ο νόμος. Ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» και Περιφερειάρχης, αυτό που θα ήθελα να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι συνεχίζουμε με προσήλωση και πειθαρχία να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τη βελτίωση της ζωής στα νησιά μας. Με οδηγό πάντα τις αρχές και τις αξίες μας. Εύχομαι στον νέο Πρόεδρο, στο νέο προεδρείο καθώς και στα νέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καλή εργασία και δημιουργική συνεργασία». Η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ζήτησε και την άποψη της κυρίας Καλογήρου για όσα της καταλογίζουν, η οποία όμως απουσιάζει στο εξωτερικό όπως ενημέρωσε το γραφείο της.

Keywords
Τυχαία Θέματα