Λέσβος: Απαγόρευσαν την επιβίβαση σε γυναίκα πρόσφυγα. «Καταγγελία για απάνθρωπη συμπεριφορά».

13:29 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε καταγγελία για απαράδεκτη συμπεριφορά μελών του πληρώματος του πλοίου «Αριάδνη», αλλά και λιμενικών υπαλλήλων προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά δύο πρόσφυγες και ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής, ο καπετάνιος απαγόρευσε την επιβίβαση στο καράβι, σε ένα ζευγάρι προσφύγων, επειδή η γυναίκα λιποθύμησε τη στιγμή που έβγαινε από το ταξί για να μπει στο καράβι. Αν και η νεαρή

γυναίκα ανέκτησε τις αισθήσεις της και είπε πως είναι καλά και δεν είχε πρόβλημα να ταξιδέψει ο καπετάνιος του «Αριάδνη» Στέλιος Καρβέλης αρνήθηκε να της επιτρέψει την επιβίβαση και ζήτησε πιστοποιητικό υγείας από δημόσιο νοσοκομείο.

«Είδα τη γυναίκα να σωριάζεται και να πιάνει την κοιλιά της από τους πόνους. Χωρίς να έχω βεβαίωση από γιατρό δεν μπορούσα να την αφήσω να ταξιδέψει. Ζήτησα να μου φέρει μια τέτοια βεβαίωση. Κάνουμε ένα 9ωρο ταξίδι και αν συνέβαινε κάτι σε αυτή την γυναίκα θα είχα ευθύνη» είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κ. Καρβέλης.

Το ζευγάρι είχε μεταβεί στην Αθήνα το ίδιο πρωί με πλοίο άλλης εταιρείας για να παραστούν στην προγραμματισμένη συνέντευξη στην υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας. Το ζευγάρι υποστηρίζει πως από την κούραση του ταξιδιού η γυναίκα λιποθύμησε και πως ενώ η γυναίκα είχε τα ιατρικά της έγγραφα μαζί της, ο καπετάνιος ζήτησε μέσα σε μία ώρα να του φέρουν νέα βεβαίωση από νοσοκομείο – πράγμα δηλαδή αδύνατο.

Το ζευγάρι επέμεινε να ταξιδέψει με αποτέλεσμα τελικά λιμενικοί να τους απομακρύνουν από τον καταπέλτη. Αμέσως μετά το ζευγάρι κατήγγειλε το γεγονός στις λιμενικές αρχές, ενώ καταγγελία έκανε και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης που ήταν μάρτυρας στο περιστατικό.

Ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης που ήταν παρόν στο περιστατικό ενημέρωσε τους λιμενικούς για το συμβάν. «Η γυναίκα ήταν απλά ταλαιπωρημένη και το μόνο που ζητούσε ήταν να μπει στο πλοίο για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Μάλιστα είχε μαζί της τον ιατρικό της φάκελο και τον δείξαμε στους λιμενικούς που βρίσκονταν στο σημείο μαζί με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα. Παραδέχτηκαν πως δε διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα και ότι μπορούσε να ταξιδέψει. Αλλά ο καπετάνιος ήταν ανένδοτος. Τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα μέλη του πληρώματος είχαμε μια απόλυτα περιφρονητική και εχθρική συμπεριφορά και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη γυναίκα».

Το ασθενοφόρο που δεν ήρθε

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον απόπλου του πλοίου δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το νεαρό ζευγάρι ούτε από την εταιρεία, ούτε από το λιμενικό. Ασθενοφόρο δεν ήρθε στο σημείο και κανένας δεν επικοινώνησε μαζί τους, έστω για να επιστραφούν τα εισιτήρια τους και να μπορέσουν να φύγουν με το επόμενο πλοίο, το οποίο όμως αναχωρούσε από τον Πειραιά μετά από δύο εικοσιτετράωρα.

Στο ερώτημα γιατί δεν κλήθηκε ασθενοφόρο αφού η κατάσταση της γυναίκας κρίθηκε σοβαρή από τον καπετάνιο, ο ίδιος μας απάντησε: «Καλέσαμε το 166 και δεν απάντησε. Μετά προσφέρθηκαν οι λιμενικοί να πάνε τη γυναίκα στο νοσοκομείο. Τότε ανέβηκα στη γέφυρα για τον απόπλου του πλοίου».

Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways Αριστείδης Κατσαΐτης εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Η γυναίκα είχε διπλό λιποθυμικό επεισόδιο και ο καπετάνιος έκρινε σωστά ότι έπρεπε πρώτα να τη δει ένας γιατρός για να κρίνει αν μπορούσε να ταξιδέψει. Η εταιρεία μας έχει μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και συνεχίζει να μεταφέρει. Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης έχουμε βοηθήσει και συνεχίζουμε να βοηθάμε τόσο τους πρόσφυγες όσο και άλλους συμπολίτες μας. Θα εξετάσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση και θα λάβουμε κάθε μέριμνα που είναι δυνατή από τη μεριά μας».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν το ζευγάρι προσφύγων αλλά και ο κ. Σίδερης, λίγα λεπτά πριν τον απόπλου του πλοίου οι δύο πρόσφυγες επέδειξαν τα εισιτήρια τους στα μέλη του πληρώματος προκειμένου να εισέλθουν τελικώς στο «Αριάδνη» αλλά απομακρύνθηκαν βίαια από τέσσερα μέλη του πληρώματος και δύο άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι απείλησαν να συλλάβουν τους πρόσφυγες για αντίσταση κατά της αρχής!

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα