Βόλος: Δεν συμφώνησαν σε κοινό ψήφισμα στήριξης των συμβασιούχων

19:58 26/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ενέκρινε ψήφισμα που είχε φέρει η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής με το οποίο τάσσεται υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των συμβασιούχων και καλεί την κυβέρνηση να βρει λύση. Το θέμα συζητήθηκε ευρέως στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, προκαλώντας αρκετές εντάσεις, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία για το περιεχόμενο του ψηφίσματος, ώστε να ψηφιστεί από όλους. Οι συμβασιούχοι

ζήτησαν τη στήριξη της δημοτικής αρχής. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Μουλάς επισήμανε ότι καλό θα ήταν το ψήφισμα να είναι ομόφωνο και καλωσόρισε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου το νέο δημοτικό σύμβουλο Θ. Κλημόπουλο με την παράταξη “Δρόμοι Συνεργασίας”.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων, Χρ. Σκούρας, ανέφερε ότι στο δήμο Βόλου εργάζονται 170 συμβασιούχοι εκ των οποίων 88 στο δήμο Βόλου. Ζήτησε τη στήριξη της δημοτική αρχής και επισήμανε ότι δεν συμφωνούν οι συνάδελφοί τους με τις καταλήψεις. “Όμως η κυβέρνηση δεν έδωσε σαφή εικόνα και γι αυτό αναγκαστικά προχωρήσαμε σε αυτό”, εξήγησε.

Από την πλευρά της το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη, επισήμανε ότι “αυτοί οι εργαζόμενοι βοηθούν μαζί με το μόνιμο προσωπικό η πόλη να είναι καθαρή. Ζητάμε την πολιτική στήριξη του δημοτικού συμβουλίου, να τοποθετηθεί η κάθε παράταξη για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Εδώ και μέρες τους εμπαίζουν. Αυτό δεν αφορά μόνο του 150 αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την πόλη, γιατί το επόμενο βήμα είναι βήμα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Διαβάσαμε υπόμνημα δημοτικής αρχής, αλλά θέλουμε συγκεκριμένη τοποθέτηση. Η κυβέρνηση μιλά με περικοκλάδες. Δεν μπορούμε να σταθούμε σε γενικότητες. Σας θέλουμε όλους τους δημάρχους αλλά εμπράκτως. Είχαμε καθυστέρηση στο Βόλο. Δεν έγιναν καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ όπως αλλού. Καλούμε όλους να μας στηρίξουν. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης έδωσε για τρεις μέρες την καθαριότητα σε ιδιώτη και πλήρωσε 193.000 ευρώ. Ο Βόλος θα βρωμίσει αν οι συμβασιούχοι απολυθούν”.

Ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας”, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησης και της Ν.Δ. “Σήμερα το μεσημέρι είχαμε δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας της κ. Γεροβασίλη και του κ. Μητσοτάκη. Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν απολύονται αλλά λήγουν οι συμβάσεις τους! Στη συνέχεια τους απείλησε λέγοντας ότι η στάση τους μπορεί να οδηγήσει αιρετούς στη λύση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση παρά μόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρόβαλε θέσεις κόμματος για απολύσεις και τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης στη καθαριότητα μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό είναι το κλίμα και σας έχουν κάνει μπαλάκι. Η παράταξή μας δεν μασά τα λόγια της. Σας συμπαραστεκόμαστε γιατί αγωνίζεστε δίκαια για σταθερή δουλειά. Οι απολύσεις συμβασιούχων στο δήμο Βόλου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες. Δεν θέλουμε η πόλη μας να γίνει χωματερή με την απόλυσή τους. Η σιωπή μας θα ήταν συνενοχή στο νοσηρό καθεστώς. Όχι στον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ. Στημένα σκηνικά μεταξύ κυβέρνησης, Ν.Δ. και ΚΕΔΕ τορπιλίζουν τη σωστή λειτουργία των δήμων. Το Δ.Σ. να συνταχθεί υπέρ της πρότασης της ΠΟΕ ΟΤΑ για άμεση νομοθετική ρύθμιση όπως την προτείνει η ΠΟΕ ΟΤΑ ώστε να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσουν σωστά οι δήμοι μας. Η ομοφωνία σε ένα ψήφισμα του Δ.Σ. σήμερα είναι αναγκαία. Το κείμενο προέδρου και εργαζομένων δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές. Αν συμπληρωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να είναι αυτή της ΠΟΕ ΟΤΑ και είμαστε καλυμμένοι”.

Η Νατάσσα Οικονόμου της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνει ότι τόσα χρόνια στην ουσία παραβιάζεται το Σύνταγμα με αυτές τις λύσεις, ενώ και οι δήμοι δεν πήραν το απαραίτητο προσωπικό στις υπηρεσίες που το χρειάζονται. “Μετά την παλιά πληγή Παυλόπουλου, είχε μπει σειρά. Οι συμβασιούχοι έφευγαν με τη λήξη σύμβασης. Ήλθε η παρούσα κυβέρνηση και με ανευθυνότητα και λαϊκισμό δημιούργησε σειρά συμβασιούχων τους παρατασιούχους. Είναι αδικία αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καταλογισμού ευθυνών σε υπαλλήλους και αιρετούς”. Τέλος επισήμανε ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου.

Ο Μιχάλης Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου” τόνισε ότι ο σημερινός πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος έδωσε λύση στη ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων ως υπουργός Εσωτερικών. “Η Ν.Δ. έφερε νομοθετική πρόταση για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Ο κ. Κατρούγκαλος άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ήθελε να γίνουν όλοι μόνιμοι εν μία νυκτί το 2015”. Τόνισε ότι υπάρχουν νόμοι και πρέπει να τηρηθούν και ο δήμος Βόλου θα έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει θέσεις μονίμων.

Ο Θ. Τσαλούχος από την πλευρά της Λ.Α.Σ. ζήτησε άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου και φυσικά να λάβουν τα δεδουλευμένα τους για να λειτουργήσουν χωρίς πρόσθετα προβλήματα οι δήμοι. “Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε όπως μπορούμε στους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων ως ελάχιστη υποχρέωσή μας” τόνισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσων Αποστολάκης είπε ότι κακώς ρίχνουν όλοι τα βάρη στην κυβέρνηση. “ Σε αυτή την κυβέρνηση έσκασε η βόμβα και πρέπει να κόψει το κεφάλι της να βρει λύσεις. Το γενικότερο πρόβλημα των υπηρεσιών καθαριότητας και στο δήμο Βόλου και στην χώρα, οφείλεται στον στρεβλό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν έχουμε δει να προχωρά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, εμείς ασχολούμαστε με λαμπάκια. Δεν ξέρω τι υποκρύπτει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αυτή την περίοδο που δίνεται η μάχη των ιδιωτών για τα σκουπίδια. Ο δήμος Βόλου πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει τους συμβασιούχους υιοθετώντας το ψήφισμα που έχουν φέρει οι συμβασιούχοι”.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος Αρ. Δουλόπουλος έλαβε το λόγο και προκλήθηκε ένταση προς στιγμην μεταξύ του ιδίου και τους αντιδημάρχου Χρ. Στεφόπουλου, ανταλλάσσοντας αγοραίες εκφράσεις. O αντιδήμαρχος Χρ. Στεφόπουλος απευθύνθηκε στους συμβασιούχους λέγοντας «να μην ψηφίσετε κανένα ούτε εμάς, γιατί σας εμπαίζουν για να πάρουν την ψήφο σας» κι επιτέθηκε φραστικά κατά των δημοτικών συμβούλων Αρ. Δουλόπουλου και Ιάσονα Αποστολάκη.

Ο Θ. Κλημόπουλος ζήτησε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να υιοθετηθούν οι θέσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νικ. Χαυτούρας έκανε λόγο για εργαζόμενους πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε ανήθικο αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη πρότεινε να εγκριθεί το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

Ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου επισήμανε ότι η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα έδειξε τη συμπαράστασή της στους συμβασιούχους και τους ζήτησε να κάνουν υπομονή έως ότου καταλήξει σε κάποια πρόταση η κυβέρνηση. “Είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουν πληρωμένους συμβασιούχους μέχρι 31 Μαίου. Από τη στιγμή που το ψήφισμα που καταθέσαμε από Παρασκευή, το στηρίζουν οι συμβασιούχοι, αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν χρειάζεται να δώσουμε φρούδες ελπίδες”.

Απευθυνόμενος προς τους συμβασιούχους επισήμανε ότι η στήριξη είναι έμπρακτη και ο αγώνας πανελλαδικά μπορεί να οδηγήσει κάπου. “ Το υπουργείο διερευνά πλαίσιο να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Εμείς έχουμε στείλει απόφαση Δ.Σ. για θέσεις κενές που πρέπει να καλυφθούν και τα οκτάμηνα επίσης. Κάναμε ότι έπρεπε για να διασφαλίσουμε εύρυθμη λειτουργία του δήμου και η πόλη να είναι καθαρή”.

Έγινε διευρυμένη συζήτηση για το πως θα μπορούσε να διατυπωθεί το τελικό ψήφισμα ενώ η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής καταλόγισε ευθύνες στις αντιπολιτεύσεις που αντιδρούσαν για διάφορα σημεία του ψηφίσματος. Τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους συμβασιούχους να γιουχάρουν την παράταξη της κ. Οικονόμου και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που δεν το ψήφισαν, αλλά ζητούσαν να εγκριθεί το ψήφισμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα