Βέτο της Σκωτίας για Brexit – Εν μέσω της επίσκεψης Νετανιάχου στο Λονδίνο

13:51 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

‘Εκτακτη είδηση από το BBC, σύμφωνα με το οποίο το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, αποφάσισε να θέσει «βέτο» στο νομοσχέδιο του Λονδίνου για το Brexit.

Scottish Parliament to oppose Brexit bill

BBC News (UK) (@BBCNews) February 7, 2017

Η

Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, αλλά και του αποσχιστικού κινήματός της, κάλεσε σε έκτακτη ψηφοφορία τη Βουλή του Εδιμβούργου, θέτοντας θέμα καταψήφισης, του νομοσχεδίου για τη διαδικασία του Brexit που «πέρασε» την πρώτη δοκιμασία με 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά.

«Ξεχάστε το», δήλωνε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, σε συνέντευξή του στη σκωτσέζικη εφημερίδα Herald, όταν ερωτήθηκε αν θα διευκολύνει μια νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Επιχείρημα του Λονδίνου είναι ότι η ηγεσία της Σκωτίας πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 στο οποίο το 55% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η πρωθυπουργός Στέρτζον έγραψε στο Twitter πως θα είναι μια «καταστροφική κίνηση», εάν το Λονδίνο εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που «ψήφισε μαζικά» κατά του Brexit.

London protests #Netanyahu’s visit to UK pic.twitter.com/ZCNc4Rf2eP

Press TV (@PressTV) February 7, 2017

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις δεν έλλειψαν κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στο Λονδίνο. «Το Ιράν προσπαθεί να εξολοθρεύσει το Ισραήλ, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τη Δύση, απειλεί τον κόσμο», τόνισε ο κ.Νετανιάχου, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για νέες κυρώσεις.
Η διάσταση απόψεων επιβεβαιώθηκε, όταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι παρά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού βαλλιστικού πυραύλου, επιμένει να υποστηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί Μπαράκ Ομπάμα για το Ιράν, και την οποία ο Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη στα χρονικά συμφωνία».

ΠΗΓΗ:BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα