Βάλε το ντόμινο κι έλα στην Πάτρα…

10:39 8/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μία από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Η ιδιομορφία του χορού αυτού που το όνομα δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από «κρέας που βράζει» , «τσίμπημα μεζέ», «φαγητό στο πόδι» γιατί όταν ξεκίνησαν οι χοροί αυτοί δεν προετοιμάζονταν καθόλου. Ήταν πρόχειροι όπως ακριβώς… οι μεζέδες.

Οι χοροί αυτοί άρχισαν, σύμφωνα

με μελετητές της ιστορίας τους, λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ,δηλαδή γύρω στο 1872.

Το όνομα «Μπουρμπούλι» δόθηκε στα χρόνια του μεσοπολέμου από το θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο. Ήταν απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονταν χωρίς εισιτήριο- ελεύθερα και χωρίς συνοδό. Φορώντας ένα μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο ,μάσκα -ώστε να μην αναγνωρίζονται- και να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εκλογή του καβαλιέρου τους οι οποίοι ,να προσθέσουμε, δεν ήταν μεταμφιεσμένοι για το χορό.

Τότε το «Μπουρμπούλι» ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών και φανταστικών ερωτικών περιπετειών.

Ο χορός αυτός έχει προκαλέσει –κατά καιρούς- μεγάλες εκπλήξεις άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Πολλές φορές κάτω από το μαύρο ντόμινο κρυβόταν η γυναίκα, η αδερφή, η κόρη του ανυποψίαστου παρτενέρ. «Έχουν κλείσει σπίτια…» σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών . Καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Πατρινού Καρναβαλιού σαν αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, κάθε κοινωνικής και οικονομικής τάξης που εκείνη την ώρα το μόνο που θέλουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους με διάθεση γι περιπέτεια και ξεφάντωμα σε έναν ασταμάτητο χορό.

Φέτος θα πραγματοποιηθούν τέσσερις τέτοιοι χοροί αρχής γενομένης από αυτή την Παρασκευή στο χώρο του Royal Theater και ώρα 9 το βράδυ. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες που τα τραγούδια τους είναι συνυφασμένα με το κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού θα συμμετάσχουν στους ιστορικούς χορούς των Μπουρμπουλιών . Τέσσερις αξέχαστες και αυθεντικές καρναβαλικές βραδιές που θα μας ταξιδεύσουν στο χρόνο, πίσω στις «χρυσές δεκαετίες» της καρναβαλικής Πάτρας.

1ο Μπουρμπούλι ,Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Η παρέα των 80΄s και 90΄s Πωλίνα και Κώστας Χαριτοδιπλωμένος θα μας ξεσηκώσουν με τις αμέτρητες επιτυχίες τους μέχρι τελικής πτώσης. Μαζί τους το εκρηκτικό συγκρότημα Polis και ο showman-έκπληξη Δημ. Κίκλης.

2ο Μπουρμπούλι, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου

«Τα καλύτερά μας χρόνια» ξυπνάνε με τους Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Γιώργο Πολυχρονιάδη, Λάκη Τζορντανέλλι και Κατερίνα Αδαμαντίδου σε ένα nonstop party με επιτυχίες των 50΄s, 60΄s και 70΄s.

3ο Μπουρμπούλι, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

Ο Τέρης Χρυσός για μια βραδιά σκέτη «οπτασία», γεμάτη κέφι, τραγούδι και χορό με τα ακούσματα μεγάλων και διαχρονικών επιτυχιών.

4ο Μπουρμπούλι ,Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Έναν αγαπημένο καλλιτέχνη- έκπληξη περιμένει όλους όσοι θα συμμετέχουν στο τελευταίο Μπουρμπούλι με τίτλο «Παραδώσου λοιπόν». Μαζί με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες και πατρινοί μουσικοί κα τραγουδιστές: Γιώργος Παράμερος, Μαρίτα Μιχαλοπούλου, Μαρία Φάκου, Παναγιώτης Αθανασίου, Παναγιώτης Πετρίδης και Νίκος Πλέγας.

Η είσοδος των κυριών με ντόμινο είναι – όπως πάντα- δωρεάν!

Κι αν κάποια κυρία δεν έχει δικό της , θα την περιμένει ένα στην γκαρνταρόμπα του χώρου.

Πληροφορίες- κρατήσεις: 2610-310120

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα